29 apr 2015 06:00

29 apr 2015 06:00

En stor prestation att bli en sådan löftesbrytare

VÅRBUDGETEN.

Replik. Angående Leif Noréns insändare ”Ett löjets skimmer över Alliansens klagan”, SLA 17/4.

Absolut – men inte av den anledningen du nämner. Det kanske tråkigaste med politik är att man håller på sitt lag oavsett vilket. Skulle Leif N skriva ”de får gärna svika fler löften” om Alliansen lovade att inte sänka fler skatter och efter en valseger sänkte skatterna med 36 miljarder till?

Vad händer egentligen med demokratin om många agerar enligt ”de får gärna svika fler löften”? Vad är det för mening att rösta om du inte vet vad du röstar på? (Däremot är det en helt annan sak att tvingas kompromissa för att få igenom sina förslag.)

Vilket för mig in på varför det enligt mig vilar ett löjets skimmer över Alliansens klagan; de väljer att inte rösta för sina egna förslag för att ge Vänsterpartiet större inflytande. Det är en rätt stor prestation att bli en sådan löftesbrytare när man är i opposition.

Och regeringen har lovat att göra motsvarande om det skulle bli en alliansregering. Därmed finns det bara två partier i Sveriges riksdag som står för parlamentarisk demokrati; V och SD. Jag vill inte ha två block som kommer överens om att de skall regera oavsett vad folket röstar på.

Det gamla ordspråket om att ”makt korrumperar” tycks fortfarande vara sant. Men som väljare tänker jag inte belöna ett sådant agerande.

Christer

Absolut – men inte av den anledningen du nämner. Det kanske tråkigaste med politik är att man håller på sitt lag oavsett vilket. Skulle Leif N skriva ”de får gärna svika fler löften” om Alliansen lovade att inte sänka fler skatter och efter en valseger sänkte skatterna med 36 miljarder till?

Vad händer egentligen med demokratin om många agerar enligt ”de får gärna svika fler löften”? Vad är det för mening att rösta om du inte vet vad du röstar på? (Däremot är det en helt annan sak att tvingas kompromissa för att få igenom sina förslag.)

Vilket för mig in på varför det enligt mig vilar ett löjets skimmer över Alliansens klagan; de väljer att inte rösta för sina egna förslag för att ge Vänsterpartiet större inflytande. Det är en rätt stor prestation att bli en sådan löftesbrytare när man är i opposition.

Och regeringen har lovat att göra motsvarande om det skulle bli en alliansregering. Därmed finns det bara två partier i Sveriges riksdag som står för parlamentarisk demokrati; V och SD. Jag vill inte ha två block som kommer överens om att de skall regera oavsett vad folket röstar på.

Det gamla ordspråket om att ”makt korrumperar” tycks fortfarande vara sant. Men som väljare tänker jag inte belöna ett sådant agerande.

Christer

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.