29 apr 2015 06:00

29 apr 2015 06:00

Häpnadsväckande av KD

SAMVETSKLAUSUL.

Aborter. Vi har i helgen fått höra att Kristdemokraternas nya partiledare Ebba Busch Thor igen upprepat kravet på en så kallad samvetsklausul, som gör det möjligt för vårdpersonal att neka att utföra aborter.

För S-kvinnor är kvinnors rätt till abort en självklarhet. Bara en kvinna själv kan fatta detta beslut. Kvinnans rätt till sin egen kropp är en förutsättning för hennes frihet och makt över sitt eget liv.

Den svenska abortlagstiftningen, som trädde i kraft 1974, tas av många för given. Samtidigt ifrågasätts aborträtten i dag av allt fler, både i Sverige och i andra europeiska länder. Frågan om samvetsfrihet, om barnmorskor på grund av religiösa skäl ska få vägra utför abort, har länge drivits av abortmotståndare i Europa.

Kristdemokraterna har nu tagit ett tydligt steg bort från svensk aborträtt när de igen föreslår att sjukhus kan införa en samvetsklausul. Det är häpnadsväckande!

Samvetsfrihet är oförenligt med att värna fri abort enligt svensk lag. Den som utbildar sig till barnmorska i Sverige idag är fullt insatt i att det är en del av arbetet. Vi förstår mycket väl att religiösa skäl kan stå i vägen för en person att utföra en viss handling, men det måste vara individens ansvar att utforma sin vardag så att ens livsval blir förenliga, utan att bryta mot yrkeskod eller svensk lag.

En läkare kan inte vägra att utföra vissa behandlingar. En polis kan inte vägra att utföra vissa ingripanden. En lärare får inte forma undervisningen utifrån sin egen religion. På samma sätt kan en barnmorska inte vägra en kvinna rätt till vård.

S-kvinnor ser med oro på utvecklingen där värdekonservativa, främlingsfientliga och religiösa krafter motarbetar aborträtten. För oss är den en fråga om kvinnors makt och frihet, som vi alltid kommer att stå upp för nationellt och internationellt!

Ida Ekeroth

ordförande S-kvinnor Skaraborg

Carina Ohlsson

förbundsordförande S-kvinnor

För S-kvinnor är kvinnors rätt till abort en självklarhet. Bara en kvinna själv kan fatta detta beslut. Kvinnans rätt till sin egen kropp är en förutsättning för hennes frihet och makt över sitt eget liv.

Den svenska abortlagstiftningen, som trädde i kraft 1974, tas av många för given. Samtidigt ifrågasätts aborträtten i dag av allt fler, både i Sverige och i andra europeiska länder. Frågan om samvetsfrihet, om barnmorskor på grund av religiösa skäl ska få vägra utför abort, har länge drivits av abortmotståndare i Europa.

Kristdemokraterna har nu tagit ett tydligt steg bort från svensk aborträtt när de igen föreslår att sjukhus kan införa en samvetsklausul. Det är häpnadsväckande!

Samvetsfrihet är oförenligt med att värna fri abort enligt svensk lag. Den som utbildar sig till barnmorska i Sverige idag är fullt insatt i att det är en del av arbetet. Vi förstår mycket väl att religiösa skäl kan stå i vägen för en person att utföra en viss handling, men det måste vara individens ansvar att utforma sin vardag så att ens livsval blir förenliga, utan att bryta mot yrkeskod eller svensk lag.

En läkare kan inte vägra att utföra vissa behandlingar. En polis kan inte vägra att utföra vissa ingripanden. En lärare får inte forma undervisningen utifrån sin egen religion. På samma sätt kan en barnmorska inte vägra en kvinna rätt till vård.

S-kvinnor ser med oro på utvecklingen där värdekonservativa, främlingsfientliga och religiösa krafter motarbetar aborträtten. För oss är den en fråga om kvinnors makt och frihet, som vi alltid kommer att stå upp för nationellt och internationellt!

Ida Ekeroth

ordförande S-kvinnor Skaraborg

Carina Ohlsson

förbundsordförande S-kvinnor

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.