29 apr 2015 06:00

29 apr 2015 14:41

Ta tillbaka makten över tiden!

ARBETSTIDSFÖRKORTNING.

Förändringar. Det är dags att vi på riktigt börjar se över vilka förändringar vi behöver göra för att få till den där önskvärda tiden som alla pratar om att de saknar. Den traditionella synen på arbetstid måste därför ifrågasättas. Vi vill ha ett samhälle där människor har tagit tillbaka makten över tiden. En ny och feministisk syn på arbete betyder att en förstår relationen mellan föräldraansvar, hälsa, miljö, konsumtion och arbete. Feministiskt Initiativ vill ha en generell arbetstidsförkortning ned till sex timmars arbetsdag.

Det så kallade livspusslet är ett begrepp som lyckas få enskilda individer (läs kvinnor) att tro att de själva bär ansvaret för det vardagsliv de inte kan pussla ihop. Ett individuellt problem, där du står ensam ansvarig med en lösning. Men det finns inget pussel. Pusslet är egentligen strukturella problem som kräver samhälleliga strukturella lösningar.

Sex timmars arbetsdag är ingen utopi, tvärtom kan det bli en lösning på en rad problem som vi står inför på arbetsmarknaden. Ett nytt sätt att dela färre jobbtillfällen på fler människor. Ett nytt sätt att ta föräldraansvar. Ett nytt sätt att förebygga stress och ohälsa. Ett nytt sätt att ta ansvar för vår överkonsumtion och vårt slitage på miljön. Vi uppmanar alla att inta en ny syn på arbete och att ta tillbaka makten över tiden!

Fi Skövde med omnejd

Det så kallade livspusslet är ett begrepp som lyckas få enskilda individer (läs kvinnor) att tro att de själva bär ansvaret för det vardagsliv de inte kan pussla ihop. Ett individuellt problem, där du står ensam ansvarig med en lösning. Men det finns inget pussel. Pusslet är egentligen strukturella problem som kräver samhälleliga strukturella lösningar.

Sex timmars arbetsdag är ingen utopi, tvärtom kan det bli en lösning på en rad problem som vi står inför på arbetsmarknaden. Ett nytt sätt att dela färre jobbtillfällen på fler människor. Ett nytt sätt att ta föräldraansvar. Ett nytt sätt att förebygga stress och ohälsa. Ett nytt sätt att ta ansvar för vår överkonsumtion och vårt slitage på miljön. Vi uppmanar alla att inta en ny syn på arbete och att ta tillbaka makten över tiden!

Fi Skövde med omnejd

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.