29 apr 2015 06:00

29 apr 2015 06:00

Varför så förfärad över minusränta?

EKONOMI.

Sliter hårt. När det är ekonomisk expansion och vi vet att det kommer sötebrödsdagar längre fram, intecknar man gärna framtidens vinster. Man kan leva gott på de kommande vinsterna, för man är säker på att de kommer.

Detta är egentligen resonemanget bakom motivet till att kräva ränta. Vi har länge varit vana vid att få ränta på vårt sparande. Vi har blivit så vana vid att tänka så, att det har blivit standard. Räntan är plus. Och så kommer Riksbanken och sätter en minusränta. Vadå minusränta? Rubrikerna blir plötsligt svarta.

Men om vi nu inser att planetens resurser är begränsade. Att vår konsumtion och ständiga förväntan på vinst och tillväxt, sliter hårt på jordens tillgångar. Att sötebrödsdagarna faktiskt tog slut för ett bra tag sen. Varför inte då inse att minusränta gäller, tills dess att vi har fått ordning på jordens resurser igen?

Den stora frågan är; vem ska stå för uppoffringarna? De som har pengar eller de som inte har pengar? Nu drabbar inte minusräntan låntagarna, men jag leker ändå med tanken att de som lånar för investeringar i en hållbar utveckling faktiskt får betalt för det; och att de som presterar inlåningen är de som betalar. Sug på den!

Ann-Marie Svensson

medlemschef i JAK Medlemsbank, huvudkontor i Skövde

Detta är egentligen resonemanget bakom motivet till att kräva ränta. Vi har länge varit vana vid att få ränta på vårt sparande. Vi har blivit så vana vid att tänka så, att det har blivit standard. Räntan är plus. Och så kommer Riksbanken och sätter en minusränta. Vadå minusränta? Rubrikerna blir plötsligt svarta.

Men om vi nu inser att planetens resurser är begränsade. Att vår konsumtion och ständiga förväntan på vinst och tillväxt, sliter hårt på jordens tillgångar. Att sötebrödsdagarna faktiskt tog slut för ett bra tag sen. Varför inte då inse att minusränta gäller, tills dess att vi har fått ordning på jordens resurser igen?

Den stora frågan är; vem ska stå för uppoffringarna? De som har pengar eller de som inte har pengar? Nu drabbar inte minusräntan låntagarna, men jag leker ändå med tanken att de som lånar för investeringar i en hållbar utveckling faktiskt får betalt för det; och att de som presterar inlåningen är de som betalar. Sug på den!

Ann-Marie Svensson

medlemschef i JAK Medlemsbank, huvudkontor i Skövde

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.