07 maj 2015 06:00

07 maj 2015 06:00

Den förlorade värnplikten

FÖRSVARET.

Återinför. Jag erinrar mig en vårdagsutflykt till Bernard på berget. Här är ryttmästare Englund i karolineruniform en välbekant person. Han välkomnade oss men kom snart in på sin hjärtefråga, rikets förlust, den förlorade värnplikten. Nu går åttiotusen arbetslösa ungdomar vilsna med tummen i handen och kroknande ryggar. Det beslutet på högre ort kontrade Bernard med sin flagga på halv stång.

Visst, 1989 var vila i fredstid ett dåligt genomtänkt regeringsbeslut. Nu är det ett äventyrligt beslut. Plattformen för muckande rekryter att gå vidare i arbetslivet som yrkessoldat eller via en meningsfull och intressant samhällsorienterad militär utbildning till exempel brandförsvar, polisen och ambulans/sjukvården är borta.

Funderingar kring min egen tid i lumpen var dock positiv när viljan och kunnighet hos befäl infann sig. Det gav ledarskap och social utveckling att reflektera och reagera i senare vardagliga händelser att inte vända ryggen till. Den förlöjligade exercisen var och är nödvändig men i omvänd ordning. Reagera och reflektera! Återinför värnplikten!

Arne Barthelson

Karlsborg

Visst, 1989 var vila i fredstid ett dåligt genomtänkt regeringsbeslut. Nu är det ett äventyrligt beslut. Plattformen för muckande rekryter att gå vidare i arbetslivet som yrkessoldat eller via en meningsfull och intressant samhällsorienterad militär utbildning till exempel brandförsvar, polisen och ambulans/sjukvården är borta.

Funderingar kring min egen tid i lumpen var dock positiv när viljan och kunnighet hos befäl infann sig. Det gav ledarskap och social utveckling att reflektera och reagera i senare vardagliga händelser att inte vända ryggen till. Den förlöjligade exercisen var och är nödvändig men i omvänd ordning. Reagera och reflektera! Återinför värnplikten!

Arne Barthelson

Karlsborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.