09 maj 2015 06:01

09 maj 2015 06:01

Den sjuka vården

SJUKVÅRDEN.

Har genom mitt arbete både sett och hört hur vården håller på att falla samman på vissa ställen. Man hör och ser trött personal som bara upplever stress och en aldrig sinande ström av människor som antingen är sjuka eller tror att de är det. Har vi människor blivit sjukare eller är vi mer benägna att oroa oss än tidigare?

Frågan är hur länge det ska vara så här och hur det blir när ingen orkar jobba kvar på till exempel vårdcentralen, vem ska då ta hand om alla vårdsökande? Akutmottagningen? Nej, även de har ju fullt upp och de kan absolut inte ta emot fler än de redan gör. Det känns som att alla går på knäna och arbetsglädjen håller på att försvinna. Det finns inga lugna dagar eller stunder längre då man får en andningspaus.

Mitt i allt detta så bestämmer man sig för att införa ett nytt journalsystem på vårdcentralerna i regionen som medför att enheterna får gå på halvfart. Snacka om dålig timing. Vissa vårdenheter sköter sig exemplariskt och gör verkligen allt för att ta hand om sina patienter medan andra bara slår ifrån sig och hänvisar patienten att åka till akuten eller jourcentralen. Vissa enheter klarar inte ens att svara på patientens telefonsamtal samma dag vilket leder till att den vårdsökande söker till akutmottagningen eller jourcentralen, ofta helt i onödan om de hade fått hjälp på sin vårdcentral.

Frågan vi kan ställa till våra politiker är: Ska vi ha det så här? Ska man vänta tills vården är helt utarmad och personalen säger upp sig eller blir sjukskriven för att de helt enkelt inte orkar med påfrestningarna? Något måste göras innan det är för sent. Vi måste få tillbaka arbetsglädjen hos dem som tappat den och det måste få kosta.

Politikerna kanske kunde titta tillbaka på 1980–90-talet då det var mycket lättare att få hjälp när man blev sjuk. Var vi mindre sjuka då eller fanns det mer pengar eller fler läkare per invånare? Är det kanske så att det enorma informationsflödet via internet gjort människor mer benägna att söka vård? Då kanske man får möta efterfrågan med en ökad tillgång?

Kanske det är dags att ge vården en vitamininjektion och en ordentlig hälsokontroll innan den kollapsar helt?

Observerande vårdpersonal

Har genom mitt arbete både sett och hört hur vården håller på att falla samman på vissa ställen. Man hör och ser trött personal som bara upplever stress och en aldrig sinande ström av människor som antingen är sjuka eller tror att de är det. Har vi människor blivit sjukare eller är vi mer benägna att oroa oss än tidigare?

Frågan är hur länge det ska vara så här och hur det blir när ingen orkar jobba kvar på till exempel vårdcentralen, vem ska då ta hand om alla vårdsökande? Akutmottagningen? Nej, även de har ju fullt upp och de kan absolut inte ta emot fler än de redan gör. Det känns som att alla går på knäna och arbetsglädjen håller på att försvinna. Det finns inga lugna dagar eller stunder längre då man får en andningspaus.

Mitt i allt detta så bestämmer man sig för att införa ett nytt journalsystem på vårdcentralerna i regionen som medför att enheterna får gå på halvfart. Snacka om dålig timing. Vissa vårdenheter sköter sig exemplariskt och gör verkligen allt för att ta hand om sina patienter medan andra bara slår ifrån sig och hänvisar patienten att åka till akuten eller jourcentralen. Vissa enheter klarar inte ens att svara på patientens telefonsamtal samma dag vilket leder till att den vårdsökande söker till akutmottagningen eller jourcentralen, ofta helt i onödan om de hade fått hjälp på sin vårdcentral.

Frågan vi kan ställa till våra politiker är: Ska vi ha det så här? Ska man vänta tills vården är helt utarmad och personalen säger upp sig eller blir sjukskriven för att de helt enkelt inte orkar med påfrestningarna? Något måste göras innan det är för sent. Vi måste få tillbaka arbetsglädjen hos dem som tappat den och det måste få kosta.

Politikerna kanske kunde titta tillbaka på 1980–90-talet då det var mycket lättare att få hjälp när man blev sjuk. Var vi mindre sjuka då eller fanns det mer pengar eller fler läkare per invånare? Är det kanske så att det enorma informationsflödet via internet gjort människor mer benägna att söka vård? Då kanske man får möta efterfrågan med en ökad tillgång?

Kanske det är dags att ge vården en vitamininjektion och en ordentlig hälsokontroll innan den kollapsar helt?

Observerande vårdpersonal

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.