11 maj 2015 06:00

11 maj 2015 06:00

Därför väljer vi att köpa Fairtrade.

FAIRTRADE.

Året är 2015 och både klimatfrågan och fattigdomsfrågan står högt upp på den politiska dagordningen. Om bara några månader ska FN:s generalförsamling anta de nya hållbarhetsmål som så tydligt definierar att fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling är något som måste gå hand i hand.

För om du som kaffeodlare eller anställd på en rosplantage inte ens har mat på bordet för din familj, hur ska du då kunna ta ansvar för miljön och en hållbar produktion?

Kaffe-, te- och kakaoodlare världen över tillhör inte de som bidragit till klimatförändringarna, samtidigt utgör de några av de grupper som påverkas allra mest. De behöver resurser, både för att anpassa sig efter de förändringar som skett men också för att kunna minska sin egen klimatpåverkan. I längden handlar det här om att trygga odlarens försörjning och för oss en framtida tillgång på råvaror och livsmedel.

Genom att välja Fairtrade-märkt är du med och bidrar till att lyfta människor ur fattigdom, och genom det valet ger du också odlarna möjlighet att själva investera i och förbättra arbetet med sitt miljöarbete och sin klimatpåverkan. Därför väljer Skövde församling att köpa Fairtrade.

Någon lär någon gång ha sagt; save the people, save the planet. Det är precis det som det handlar om. Det arbetet börjar med Fairtrade.

Sanna Ellesjö och Ingrid Åberg

Fairtrade-ambassadörer i Skövde församling

För om du som kaffeodlare eller anställd på en rosplantage inte ens har mat på bordet för din familj, hur ska du då kunna ta ansvar för miljön och en hållbar produktion?

Kaffe-, te- och kakaoodlare världen över tillhör inte de som bidragit till klimatförändringarna, samtidigt utgör de några av de grupper som påverkas allra mest. De behöver resurser, både för att anpassa sig efter de förändringar som skett men också för att kunna minska sin egen klimatpåverkan. I längden handlar det här om att trygga odlarens försörjning och för oss en framtida tillgång på råvaror och livsmedel.

Genom att välja Fairtrade-märkt är du med och bidrar till att lyfta människor ur fattigdom, och genom det valet ger du också odlarna möjlighet att själva investera i och förbättra arbetet med sitt miljöarbete och sin klimatpåverkan. Därför väljer Skövde församling att köpa Fairtrade.

Någon lär någon gång ha sagt; save the people, save the planet. Det är precis det som det handlar om. Det arbetet börjar med Fairtrade.

Sanna Ellesjö och Ingrid Åberg

Fairtrade-ambassadörer i Skövde församling

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.