11 maj 2015 06:00

11 maj 2015 06:00

Vad är vitsen med en sådan tävling?

TERRORDÅD.

Så har jihadistgruppen Islamiska staten (IS) utfört sitt första dåd i USA, i Dallasförorten Garland. Två män öppnade eld vid entrén till ett konferenscenter och hann skottskada en säkerhetsvakt innan de båda sköts till döds av polisen.

Orsaken till attentatet var en pågående tävling i att rita karikatyrer av profeten Muhammed, arrangerad av American Freedom Defense Initiativ (AFDI).

Får man fråga vad vitsen är med en sådan tävling när man vet att muslimer är väldigt känsliga vad gäller ”negativa bilder” på sin profet? Var det för att göra narr av profeten? Är det så att yttrandefrihet innebär att man kan rita eller säga vad man vill utan att ta hänsyn till andra människors känslor?

Svaret på sista frågan är naturligtvis ett nej eftersom det är kärlekslöst att inte ta hänsyn till andra människors känslor. Lagen om yttrandefrihet kan därför sägas vara underordnad den viktigare lagen om att visa hänsyn. Utan hänsyn kommer våra yttranden aldrig att vara bra.

Med förhoppning om att förespråkare för yttrandefrihet får sig en tankeställare.

Benny Sikter

Orsaken till attentatet var en pågående tävling i att rita karikatyrer av profeten Muhammed, arrangerad av American Freedom Defense Initiativ (AFDI).

Får man fråga vad vitsen är med en sådan tävling när man vet att muslimer är väldigt känsliga vad gäller ”negativa bilder” på sin profet? Var det för att göra narr av profeten? Är det så att yttrandefrihet innebär att man kan rita eller säga vad man vill utan att ta hänsyn till andra människors känslor?

Svaret på sista frågan är naturligtvis ett nej eftersom det är kärlekslöst att inte ta hänsyn till andra människors känslor. Lagen om yttrandefrihet kan därför sägas vara underordnad den viktigare lagen om att visa hänsyn. Utan hänsyn kommer våra yttranden aldrig att vara bra.

Med förhoppning om att förespråkare för yttrandefrihet får sig en tankeställare.

Benny Sikter

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.