13 maj 2015 06:00

13 maj 2015 06:00

Vi vill att avgiften tas bort

KASSETTBANDSSKATTEN.

Replik. 6 maj skrev Niclas Lindstrand i sin ledare i Skaraborgs Allehanda om den så kallade kassettbandsskatten och har en del poänger. När man läser texten verkar det dock som om Ung Vänster är positiva till lagstiftningen. Det stämmer inte. Vi har i flera olika sammanhang krävt att avgiften tas bort, inte minst i en debattartikel tillsammans med andra ungdomsförbund redan 2013. Att avgiftsbelägga all ny teknik för att det rent tekniskt finns möjlighet till fildelning är ingen bra lösning. Det är dags att hitta andra sätt att se till att musiker, filmskapare och andra kulturarbetare får betalt för sitt arbete.

Vi vill att samhället ska uppmuntra, inte motverka, spridning av kultur genom fildelning. Det kan helt säkert göras på många olika sätt. Ett sådant skulle till exempel kunna vara genom offentliga digitala bibliotek. På så vis skulle digital kultur kunna distribueras samtidigt som man ser till upphovsmännens arbete. Ung Vänster vill också se en upphovsrättsreform som släpper den icke-kommersiella kopieringen fri.

Istället för att kriminalisera en hel ungdomsgeneration och använda fildelning som en ursäkt för mer övervakning och minskad rättssäkerhet är det dags att för konstruktiva lösningar och en lagstiftning som hänger med.

Tove Liljeholm

vice ordförande Ung Vänster

Vi vill att samhället ska uppmuntra, inte motverka, spridning av kultur genom fildelning. Det kan helt säkert göras på många olika sätt. Ett sådant skulle till exempel kunna vara genom offentliga digitala bibliotek. På så vis skulle digital kultur kunna distribueras samtidigt som man ser till upphovsmännens arbete. Ung Vänster vill också se en upphovsrättsreform som släpper den icke-kommersiella kopieringen fri.

Istället för att kriminalisera en hel ungdomsgeneration och använda fildelning som en ursäkt för mer övervakning och minskad rättssäkerhet är det dags att för konstruktiva lösningar och en lagstiftning som hänger med.

Tove Liljeholm

vice ordförande Ung Vänster

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.