16 maj 2015 06:00

16 maj 2015 06:00

För en seriös debatt istället

PARTILEDARDEBATTEN.

Nu väntar jag på att den första stenen ska kastas. Åsa Romson blev i SVT:s partiledardebatt väldigt engagerad när hon tog upp drunkningsolyckorna med flyktingar i Medelhavet. Det skulle hon inte ha blivit, all hennes medkänsla för dessa desperata människor vändes istället mot henne. Politiker, massmedia, och alla tänkbara kritiker öser nu galla över henne.

Hon sa att flyktingkatastroferna på Medelhavet kan komma att bli ett nytt Auschwitz. Jag kan förstå att judar i Sverige reagerade blixtsnabbt, men övriga behöver ju inte reagera med reptilhjärnan. Man förstår mycket väl att Romson inte menar något illa, men man väljer ändå att fokusera på ett ordval som yttrades i ren frustration.

Vad hon ville säga var att under andra världskriget så dog människor i koncentrationslägren utan att övriga Europa reagerade och att det finns en likhet i att vi inte reagerar på det som har hänt och händer i Medelhavet nu. Får de yttersta högerkrafterna mer makt i Europa, så kommer de inte att sky några medel för att hålla flyktingar borta från vår kontinent.

Det är inte Romsons fel att fokus har lagts på ett ordval, det är massmediernas och politikernas fel och de har gjort ett aktivt val att förringa det fruktansvärda som hon ville förmedla. Att desperata flyktingar kämpar för sina liv i överfulla båtvrak i händerna på hänsynslösa människosmugglare. Ett ordval i en debatt tar bort fokus från en katastrof där män, kvinnor och barn i tusental, drunknar inlåsta i båtvrak, ett fruktansvärt inferno.

Ni som har dragit igång detta borde skämmas. Att ni ska föra en seriös debatt kan man faktiskt begära och att visa respekt i er kommunikation. Jag skulle vilja veta vart ni vill komma med sådana här drev? Det är väl själva sakpolitiken som ska diskuteras, inte försöka sätta dit en seriös medkännande politiker som i frustration och engagemang råkar slinta med orden. I så fall har ni att göra och då missade ni en politiker från det borgerliga hållet som slant på orden i samma debatt. Men jag tänker inte sänka mig till att avslöja vem.

Nu väntar jag på en bekännelse från den perfekte och felfrie kritikern av Åsa Romson, den som aldrig har råkat slinta med sin tunga. Nu väntar jag på att den första stenen ska kastas!

Leif Norén

Hon sa att flyktingkatastroferna på Medelhavet kan komma att bli ett nytt Auschwitz. Jag kan förstå att judar i Sverige reagerade blixtsnabbt, men övriga behöver ju inte reagera med reptilhjärnan. Man förstår mycket väl att Romson inte menar något illa, men man väljer ändå att fokusera på ett ordval som yttrades i ren frustration.

Vad hon ville säga var att under andra världskriget så dog människor i koncentrationslägren utan att övriga Europa reagerade och att det finns en likhet i att vi inte reagerar på det som har hänt och händer i Medelhavet nu. Får de yttersta högerkrafterna mer makt i Europa, så kommer de inte att sky några medel för att hålla flyktingar borta från vår kontinent.

Det är inte Romsons fel att fokus har lagts på ett ordval, det är massmediernas och politikernas fel och de har gjort ett aktivt val att förringa det fruktansvärda som hon ville förmedla. Att desperata flyktingar kämpar för sina liv i överfulla båtvrak i händerna på hänsynslösa människosmugglare. Ett ordval i en debatt tar bort fokus från en katastrof där män, kvinnor och barn i tusental, drunknar inlåsta i båtvrak, ett fruktansvärt inferno.

Ni som har dragit igång detta borde skämmas. Att ni ska föra en seriös debatt kan man faktiskt begära och att visa respekt i er kommunikation. Jag skulle vilja veta vart ni vill komma med sådana här drev? Det är väl själva sakpolitiken som ska diskuteras, inte försöka sätta dit en seriös medkännande politiker som i frustration och engagemang råkar slinta med orden. I så fall har ni att göra och då missade ni en politiker från det borgerliga hållet som slant på orden i samma debatt. Men jag tänker inte sänka mig till att avslöja vem.

Nu väntar jag på en bekännelse från den perfekte och felfrie kritikern av Åsa Romson, den som aldrig har råkat slinta med sin tunga. Nu väntar jag på att den första stenen ska kastas!

Leif Norén

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.