19 maj 2015 06:00

19 maj 2015 06:00

Fasoner i HSB

BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR.

Extramöte. Vi hade ett extramöte i vår bostadsrättsförening hösten 2014, där huvudinnehållet var att avsätta tre styrelseledamöter. Och som det står i boken Bostadsrätt kan när som helst en styrelseledamot tvingas avgå från sitt uppdrag av den som tillsatt honom, t ex föreningsstämman.

I extramötet deltog ett antal representanter för HSB.

Enligt HSB:s juristjour, och lagen, räcker det med att endast en medlem begär sluten omröstning vid personval. Så begärdes också, men det respekterades inte av ordföranden som bara körde på och genomförde en acklamationsröstning. Man har ju sluten omröstning för att inte till exempel grannar ska se hur du röstar, det är ju det som kallas demokrati.

Sedan är det väl inte så svårt att räkna ut hur extramötet gick. Jo, givetvis fick de tre ledamöterna sitta kvar med HSB:s hjälp. Att HSB försvarar ledamöter som vi riktar misstroende emot, är väl så långt ifrån demokratin man kan komma.

Om jag skall referera till tidigare insändare ”Hur arbetar styrelser i HSB:s föreningar?” Ja, en sak är klar, utifrån den erfarenhet jag har av olika styrelser jag medverkat i, inte är det kompetensen som räknas, utan tvärtom, är du kunnig så blir du utfryst.

Och sedan skulle det inte skada med en liten gnutta civilkurage hos medlemmarna.

Lennart Carlsson

I extramötet deltog ett antal representanter för HSB.

Enligt HSB:s juristjour, och lagen, räcker det med att endast en medlem begär sluten omröstning vid personval. Så begärdes också, men det respekterades inte av ordföranden som bara körde på och genomförde en acklamationsröstning. Man har ju sluten omröstning för att inte till exempel grannar ska se hur du röstar, det är ju det som kallas demokrati.

Sedan är det väl inte så svårt att räkna ut hur extramötet gick. Jo, givetvis fick de tre ledamöterna sitta kvar med HSB:s hjälp. Att HSB försvarar ledamöter som vi riktar misstroende emot, är väl så långt ifrån demokratin man kan komma.

Om jag skall referera till tidigare insändare ”Hur arbetar styrelser i HSB:s föreningar?” Ja, en sak är klar, utifrån den erfarenhet jag har av olika styrelser jag medverkat i, inte är det kompetensen som räknas, utan tvärtom, är du kunnig så blir du utfryst.

Och sedan skulle det inte skada med en liten gnutta civilkurage hos medlemmarna.

Lennart Carlsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.