21 maj 2015 06:00

21 maj 2015 06:00

Servera mer ekologiskt

MAT

Livsmedelsverket vill att vi äter mer frukt och grönsaker och kemikalieinspektionen vill att vi minskar barnens exponering för bekämpningsmedel.

Genom att välja att äta mat tillagad av ekologiskt framställda råvaror gör vi båda myndigheterna nöjda. -Två flugor på smällen, som en säger.

Vad jag ser och hör är många föräldrar i Skövde bekymrade för att deras små ska få bekämpningsmedelsrester i sitt blod. För att minska på risken köper en del av småbarnsföräldrarna nästan uteslutande ekologiska råvaror till sina hushåll. Då är det ganska kontraproduktivt att barnen får besprutad frukt och måltider med besprutade grönsaker när de kommer till förskolan... På grund av detta har föräldrarna till barnen på någon av Skövdes förskolor nu till och med själva börjat lägga ihop pengar till fruktkorgar till förskolan. På detta sätt vet föräldrarna att barnen åtminstone får ekologisk frukt.

Hur farligt det är med dessa gifter i barnens blod vet ingen med säkerhet, men jag önskar att Skövde kommun väljer att låta försiktighetsprincipen råda och så snart det bara är möjligt servera åtminstone de yngsta Skövde-borna, de i förskolan, så mycket ekologisk mat som det är möjligt.

Ja, den kostar mer idag, men genom att minska mängden av de dyraste råvarorna, såsom kött till exempel och använda mer av lokala säsongsgrönsaker istället för långtransporterade kan Skövde kommuns snäva matbudget för barnens mat hållas. Kanske blir det till och med billigare i längden med en generation som kan växa upp utan att ha utsatts för onödiga bekämpningsmedel?

Livsmedelsverket vill att vi äter mer frukt och grönsaker och kemikalieinspektionen vill att vi minskar barnens exponering för bekämpningsmedel.

Genom att välja att äta mat tillagad av ekologiskt framställda råvaror gör vi båda myndigheterna nöjda. -Två flugor på smällen, som en säger.

Vad jag ser och hör är många föräldrar i Skövde bekymrade för att deras små ska få bekämpningsmedelsrester i sitt blod. För att minska på risken köper en del av småbarnsföräldrarna nästan uteslutande ekologiska råvaror till sina hushåll. Då är det ganska kontraproduktivt att barnen får besprutad frukt och måltider med besprutade grönsaker när de kommer till förskolan... På grund av detta har föräldrarna till barnen på någon av Skövdes förskolor nu till och med själva börjat lägga ihop pengar till fruktkorgar till förskolan. På detta sätt vet föräldrarna att barnen åtminstone får ekologisk frukt.

Hur farligt det är med dessa gifter i barnens blod vet ingen med säkerhet, men jag önskar att Skövde kommun väljer att låta försiktighetsprincipen råda och så snart det bara är möjligt servera åtminstone de yngsta Skövde-borna, de i förskolan, så mycket ekologisk mat som det är möjligt.

Ja, den kostar mer idag, men genom att minska mängden av de dyraste råvarorna, såsom kött till exempel och använda mer av lokala säsongsgrönsaker istället för långtransporterade kan Skövde kommuns snäva matbudget för barnens mat hållas. Kanske blir det till och med billigare i längden med en generation som kan växa upp utan att ha utsatts för onödiga bekämpningsmedel?

  • Janette Leinonen, kommunfullmäktigeledamot, Miljöpartiet de gröna Skövde

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.