26 maj 2015 06:00

26 maj 2015 06:00

Både pengarna och hälsan tack

Vinstintresse. Bara man har hälsan så... (fyll i vad ni känner för här) brukar man säga. Det ska ses som en motsats till pengar allt som oftast. Tyvärr har regeringen lyssnat så mycket att den verkligen tror på motsatsförhållandet.

Det finns ungefär hur många citat som helst om saker som inte kan köpas för pengar. Hälsa, lycka och kärlek. Beatles konstaterade att de inte kunde köpa kärlek när de var unga och snälla. När de var mindre unga och avsevärt mindre snälla så menade de i stället att lycka är ett varmt skjutvapen. Precis ett sådant som vinstförbudsminister (in spe) Jonas Sjöstedt höll mot den nya regeringens tinning när det skulle tillsättas utredningar, antar jag. Med det traditionella valet pengarna eller livet.

Att se till att vård, skola och omsorg håller hög kvalitet är naturligtvis ett rimligt mål för statsmakterna. Men när det ska skräddarsys utredningar för Vänsterpartiet så går det inte att hålla sig till rimligheter utan det måste finnas en fotnot om att staten gör allting bättre och mer etiskt än vad de otäcka privata företagen kan göra. Alltså är det bara i privat vård som det ställs kvalitetskrav. Det offentliga får missköta sig precis hur mycket som helst.

Skillnaden är förstås om någon tjänar pengar eller inte. Någon ägare, alltså. Än så länge får tack och lov personalen tjäna pengar.

Utredningen kom till sist igång i mars eftersom det tog lång tid att sätta ihop tillräckligt spetsfundiga uppdrag för att vara säker på att bara privata alternativ skulle stoppas. Två månader senare har Alliansen hämtat sig tillräckligt för att åtminstone kräva en ny utredning som ställer krav även på kvaliteten i offentlig vård. Det får LO, Socialdemokraternas chef, att fullständigt explodera. Framför allt förste vice ordföranden Tobias Baudin, vinsternas fiende nummer två (efter Sjöstedt förstås).

Han verkar dock ha fått slut på idéer, det enda nya han plockar fram är att det på något vis ska vara att flörta med Sverigedemokraterna trots att SD inte ens bestämt hur partiet ska rösta i frågan. Alla de gamla argumenten behöver en tusenmilaservice efter att ha slitits ut i åratal.

Det går att förstå upprördheten över vårdskandaler där företag tjänat mycket pengar. Men det går inte att förstå hur samma personer kan låta bli att uppröras över skandaler i offentlig vård. Det räcker inte med rosa glasögon för att tro att hela den offentliga välfärdsapparaten ska fungera perfekt, de behöver vara så mörkröda att de fungerar bäst som skyddlappar.

Själv behåller jag helst både pengarna och hälsan om ni inte misstycker.

Niclas Lindstrand

Det finns ungefär hur många citat som helst om saker som inte kan köpas för pengar. Hälsa, lycka och kärlek. Beatles konstaterade att de inte kunde köpa kärlek när de var unga och snälla. När de var mindre unga och avsevärt mindre snälla så menade de i stället att lycka är ett varmt skjutvapen. Precis ett sådant som vinstförbudsminister (in spe) Jonas Sjöstedt höll mot den nya regeringens tinning när det skulle tillsättas utredningar, antar jag. Med det traditionella valet pengarna eller livet.

Att se till att vård, skola och omsorg håller hög kvalitet är naturligtvis ett rimligt mål för statsmakterna. Men när det ska skräddarsys utredningar för Vänsterpartiet så går det inte att hålla sig till rimligheter utan det måste finnas en fotnot om att staten gör allting bättre och mer etiskt än vad de otäcka privata företagen kan göra. Alltså är det bara i privat vård som det ställs kvalitetskrav. Det offentliga får missköta sig precis hur mycket som helst.

Skillnaden är förstås om någon tjänar pengar eller inte. Någon ägare, alltså. Än så länge får tack och lov personalen tjäna pengar.

Utredningen kom till sist igång i mars eftersom det tog lång tid att sätta ihop tillräckligt spetsfundiga uppdrag för att vara säker på att bara privata alternativ skulle stoppas. Två månader senare har Alliansen hämtat sig tillräckligt för att åtminstone kräva en ny utredning som ställer krav även på kvaliteten i offentlig vård. Det får LO, Socialdemokraternas chef, att fullständigt explodera. Framför allt förste vice ordföranden Tobias Baudin, vinsternas fiende nummer två (efter Sjöstedt förstås).

Han verkar dock ha fått slut på idéer, det enda nya han plockar fram är att det på något vis ska vara att flörta med Sverigedemokraterna trots att SD inte ens bestämt hur partiet ska rösta i frågan. Alla de gamla argumenten behöver en tusenmilaservice efter att ha slitits ut i åratal.

Det går att förstå upprördheten över vårdskandaler där företag tjänat mycket pengar. Men det går inte att förstå hur samma personer kan låta bli att uppröras över skandaler i offentlig vård. Det räcker inte med rosa glasögon för att tro att hela den offentliga välfärdsapparaten ska fungera perfekt, de behöver vara så mörkröda att de fungerar bäst som skyddlappar.

Själv behåller jag helst både pengarna och hälsan om ni inte misstycker.

Niclas Lindstrand

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.