26 maj 2015 06:00

26 maj 2015 06:00

Psykiatrin drabbas av C och MP:s centraliseringsiver

PSYKIATRIN.

Centralisering. Sedan 2005 har antalet mjölkbönder nästan halverats i Sverige. En utveckling som fortsatt pågår. Urbaniseringen av Sverige har eskalerat under Centerpartiets tid vid makten. Sverige urbaniseras nu snabbast i hela Europa, tre gånger snabbare än det europeiska genomsnittet.

Är det nu sjukvårdens tur i Västra Götalandsregionen att drabbas av centraliseringarna?

Vi vet att vårdcentraler hotas av nedläggning, eller redan beslutats att läggas ner på mindre orter.

Nu verkar det vara psykiatrin som står på tur att centraliseras. Trots att ett beslut om nybyggnation i Falköping togs redan 2013, helt enligt de riktlinjer som dragits upp om att sjukvården i Skaraborg ska stå på fyra ben (Skövde, Lidköping, Mariestad och Falköping), så har det kommit förslag om att istället centralisera psykiatrin till Skövde. Viss psykiatri har ju tidigare centrerats dit från Skövdes kranskommuner med mindre lyckat resultat. Frågan är vad det blir nästa gång?

Är det akutmottagningen i Lidköping som kommer att stå på tur återigen? Frågan är väl närmast varför inte, om man nu centraliserar även psykiatrin.

Och var finns patientperspektivet?

Allt detta sker, med det centerparti vid makten som säger sig vara så bra för Sveriges landsbygd och förespråkar småskalighet. Denna titel som för övrigt även det i regionstyret ingående Miljöpartiet påstår sig tävla om.

Det är beklagligt att se denna utveckling och att verkligheten visar så tydligt att dessa partiers ord inte är annat än just ord, och tomma sådana också.

Från Vänsterpartiets sida yrkar vi på att det beslut som togs 2013 också ska genomföras.

Att fördröja psykiatrin ytterligare genom att börja om från början med ett nytt beslut anser vi inte gagnar någon. Dessutom ser vi det som ett avsteg från de riktlinjer för sjukvården som tagits och som gäller.

Vad vill C och MP? Centralisera mera?

Evalena Öman (V) HSNÖ

Ove Nordström (V) SKAS

Är det nu sjukvårdens tur i Västra Götalandsregionen att drabbas av centraliseringarna?

Vi vet att vårdcentraler hotas av nedläggning, eller redan beslutats att läggas ner på mindre orter.

Nu verkar det vara psykiatrin som står på tur att centraliseras. Trots att ett beslut om nybyggnation i Falköping togs redan 2013, helt enligt de riktlinjer som dragits upp om att sjukvården i Skaraborg ska stå på fyra ben (Skövde, Lidköping, Mariestad och Falköping), så har det kommit förslag om att istället centralisera psykiatrin till Skövde. Viss psykiatri har ju tidigare centrerats dit från Skövdes kranskommuner med mindre lyckat resultat. Frågan är vad det blir nästa gång?

Är det akutmottagningen i Lidköping som kommer att stå på tur återigen? Frågan är väl närmast varför inte, om man nu centraliserar även psykiatrin.

Och var finns patientperspektivet?

Allt detta sker, med det centerparti vid makten som säger sig vara så bra för Sveriges landsbygd och förespråkar småskalighet. Denna titel som för övrigt även det i regionstyret ingående Miljöpartiet påstår sig tävla om.

Det är beklagligt att se denna utveckling och att verkligheten visar så tydligt att dessa partiers ord inte är annat än just ord, och tomma sådana också.

Från Vänsterpartiets sida yrkar vi på att det beslut som togs 2013 också ska genomföras.

Att fördröja psykiatrin ytterligare genom att börja om från början med ett nytt beslut anser vi inte gagnar någon. Dessutom ser vi det som ett avsteg från de riktlinjer för sjukvården som tagits och som gäller.

Vad vill C och MP? Centralisera mera?

Evalena Öman (V) HSNÖ

Ove Nordström (V) SKAS

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.