26 maj 2015 06:01

26 maj 2015 06:01

Sveriges välstånd bygger på slaveri

MORALFRÅGA.

Är det verkligen sant? Definitionen av en slav är att denne kan ägas och användas för tvångsarbete. Men vad innebär det? Kan det vara så att uttrycket tvångsarbete i sig innebär ägarskap, även om man inte betalat pengar för slaven?

Våra kläder sys mestadels av asiater som tjänar mindre än några dollar om dagen. Detsamma gäller huvuddelen av våra Ikea-möbler, byggvaruhusprodukter, mobiler, datorer, hushållsmaskiner, kontorsartiklar, etcetera. Listan är lång och motsvarar en hög andel av allt vi konsumerar.

Har dessa arbetare, som ibland låsts in i fabrikslokaler, någon större valmöjlighet? Knappast. Det finns inga andra jobb i deras länder. Närmare definitionen på tvångsarbete kommer man inte. På så sätt kan svenskarna maximera sin levnadsstandard per BNP-krona.

Låt oss titta på vad som händer inom Sverige. Vem tömmer våra sopor, driver restauranger och gatukök, städar smutsiga golv, sköter gamla och handikappade, klipper hår, vaktar hem och företag, kör taxibilar, sopar gator, kontrollerar biljetter etcetera? Dessa jobb ratas av de flesta svenskar varvid invandrarna indirekt blir tvingade att utföra dem. Teoretiskt finns valfrihet men praktiken är mycket mer problematisk.

Slutsats – borde inte vi svenskar begrunda vår moral djupare?

Christer Nylander

Är det verkligen sant? Definitionen av en slav är att denne kan ägas och användas för tvångsarbete. Men vad innebär det? Kan det vara så att uttrycket tvångsarbete i sig innebär ägarskap, även om man inte betalat pengar för slaven?

Våra kläder sys mestadels av asiater som tjänar mindre än några dollar om dagen. Detsamma gäller huvuddelen av våra Ikea-möbler, byggvaruhusprodukter, mobiler, datorer, hushållsmaskiner, kontorsartiklar, etcetera. Listan är lång och motsvarar en hög andel av allt vi konsumerar.

Har dessa arbetare, som ibland låsts in i fabrikslokaler, någon större valmöjlighet? Knappast. Det finns inga andra jobb i deras länder. Närmare definitionen på tvångsarbete kommer man inte. På så sätt kan svenskarna maximera sin levnadsstandard per BNP-krona.

Låt oss titta på vad som händer inom Sverige. Vem tömmer våra sopor, driver restauranger och gatukök, städar smutsiga golv, sköter gamla och handikappade, klipper hår, vaktar hem och företag, kör taxibilar, sopar gator, kontrollerar biljetter etcetera? Dessa jobb ratas av de flesta svenskar varvid invandrarna indirekt blir tvingade att utföra dem. Teoretiskt finns valfrihet men praktiken är mycket mer problematisk.

Slutsats – borde inte vi svenskar begrunda vår moral djupare?

Christer Nylander

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.