27 maj 2015 06:00

27 maj 2015 06:00

Tryggare för patienten i Skövde

PSYKIATRIN.

Replik. Läste Centerpartiet i Falköpings inlägg angående psykiatrin (SLA 25/5). Ni återkommer med olika påståenden som självklart skall ifrågasättas.

Patientsäkerhet är enligt er en självklar aspekt som skall beaktas i beslutet om slutenvårdens placering. Ni vet att personer med psykisk ohälsa upplever det skrämmande med ”mycket folk och stora komplex”. Ni vet också att ”natursköna miljöer påverkar tillfrisknandet på ett positivt sätt”.

Problemet med resonemanget är att det är för spekulativt. Vilka sjukdomar stöder ni er fakta på? Kroniska sjukdomar? Hur ser det ut för människor med affektiva sjukdomar, i jämförelse med exempelvis schizofreni som är en kronisk sjukdom?

Hur ofta får en tvångsintagen människa njuta av Mössebergs natur? Och hur ofta och när väljer en människa att inte söka hjälp för att det är stora komplex? Ni vet ju detta så en redovisning vore inte så svårt att komma med.

Låt mig återkomma till patientsäkerhet och att ha patienten i centrum. Att ha en psykiatrisk diagnos innebär inte att man inte kan ha kroppsliga bekymmer. Kroppen och själen hör ihop. Vad är då bäst för patienten, och inte för verksamheten och personalen? Jo, att psykiatrin flyttas till Skövde där närheten finns till många specialiteter.

Sjukvården kommer i framtiden att ha patienten i centrum. Ni pratar om ”närhet till vård inom rimlig tid”. Denna tid blir kortare i Skövde och tryggare för patienten.

Martin Kihlström

Patientsäkerhet är enligt er en självklar aspekt som skall beaktas i beslutet om slutenvårdens placering. Ni vet att personer med psykisk ohälsa upplever det skrämmande med ”mycket folk och stora komplex”. Ni vet också att ”natursköna miljöer påverkar tillfrisknandet på ett positivt sätt”.

Problemet med resonemanget är att det är för spekulativt. Vilka sjukdomar stöder ni er fakta på? Kroniska sjukdomar? Hur ser det ut för människor med affektiva sjukdomar, i jämförelse med exempelvis schizofreni som är en kronisk sjukdom?

Hur ofta får en tvångsintagen människa njuta av Mössebergs natur? Och hur ofta och när väljer en människa att inte söka hjälp för att det är stora komplex? Ni vet ju detta så en redovisning vore inte så svårt att komma med.

Låt mig återkomma till patientsäkerhet och att ha patienten i centrum. Att ha en psykiatrisk diagnos innebär inte att man inte kan ha kroppsliga bekymmer. Kroppen och själen hör ihop. Vad är då bäst för patienten, och inte för verksamheten och personalen? Jo, att psykiatrin flyttas till Skövde där närheten finns till många specialiteter.

Sjukvården kommer i framtiden att ha patienten i centrum. Ni pratar om ”närhet till vård inom rimlig tid”. Denna tid blir kortare i Skövde och tryggare för patienten.

Martin Kihlström

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.