29 maj 2015 06:01

29 maj 2015 06:01

Ta tillbaka respekten

SKOLAN.

Replik. Angående insändarna 21/5 och 26/5. Min egen erfarenhet som förälder till två barn i grundskolan är att det mer eller mindre alltid var stimmigt i klassrummet. Eget arbete/grupparbeten utfördes lite överallt och hur kan då en lärare ha insyn i pågående arbete?

Ge lärarna/skolan mandat att ta tillbaka respekten i klassrummet, respekt för varandra och läraren. Jag tror att lärarna idag antingen är för ”mesiga” eller att de är rädda för arga/oförstående föräldrar som inte vill se att deras barn inte kan uppföra sig i klassrummet.

Jag tror också att man för tidigt lägger ett för stort ansvar på barnen att själva ta ansvar för sitt lärande vilket görs idag. Det fungerar kanske för de som är mognare och motiverade men gör att andra kommer efter. De kommer inte igång utan hittar på annat, till exempel mobiltelefon eller går ut på nätet och gör roligare saker alternativt stör alla andra. Detta system kanske skulle fungera om det fanns fler lärare i klassrummet (inte någon som finns tillgänglig någon annanstans som man kan fråga om man behöver).

Anneli

Ge lärarna/skolan mandat att ta tillbaka respekten i klassrummet, respekt för varandra och läraren. Jag tror att lärarna idag antingen är för ”mesiga” eller att de är rädda för arga/oförstående föräldrar som inte vill se att deras barn inte kan uppföra sig i klassrummet.

Jag tror också att man för tidigt lägger ett för stort ansvar på barnen att själva ta ansvar för sitt lärande vilket görs idag. Det fungerar kanske för de som är mognare och motiverade men gör att andra kommer efter. De kommer inte igång utan hittar på annat, till exempel mobiltelefon eller går ut på nätet och gör roligare saker alternativt stör alla andra. Detta system kanske skulle fungera om det fanns fler lärare i klassrummet (inte någon som finns tillgänglig någon annanstans som man kan fråga om man behöver).

Anneli

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.