02 jun 2015 06:01

02 jun 2015 06:01

Fascismen gör sitt intåg på Skas

RÖKFÖRBUD.

Jaha, då ska det vara slutrökt på Skas områden. Sugna kan erbjudas rökavvänjningshjälp och nikotinersättningsmedel. Nu kan dom som bestämmer (= någon grå massa på en fjärran planet) slå sig för bröstet, klappa varandra på axeln och tala om hur duktiga dom är. Och som på den gamla goda tiden i Stasi-Östtyskland litar man på angivare för att nå sitt mål. Men vad är syftet med detta PR-trick mer än att chikanera rökare (ännu mer) och skapa irritation och missnöje?

Självklart ska man inte röka i närheten av in-/utgångar där andra passerar förbi, men vad kan det skada om man hittar ett diskret ställe att ta ett bloss? Och nej – rök sätter sig inte i kläderna när man röker ute, bara man undviker dom där klaustrofobiska rökkurerna som byggdes efter en tidigare snilleblixt. (Men visst finns röklukten kvar i andedräkten några minuter tills man har vädrat ut dom sista rökpartiklarna.)

För personalen tar eländet slut vid arbetstidens slut, anhöriga kan i regeln smita iväg någon gång då och då, men för dom stackars patienterna som varje gång dom vill röka ska ta sig till Ryd (eller motsvarande) och tillbaks igen med eller utan hjälp blir det besvärligt.

För ingen är väl så naiv att tro att någon ska sluta röka på grund av detta? Tvångsåtgärder är sällan framgångsrika på sikt, det ser man gång på gång i andra diktaturer. Rökning är inte nyttigt, det vet alla – inte minst rökare. Men i ett hyfsat demokratiskt samhälle som Sverige har man fortfarande i viss mån en valfrihet, dock inte på Skas.

Nästa logiska steg blir att förbjuda försäljning och förtäring av chips, godis, kakor och läsk på Skas områden. Fetma har ju visat sig vara en lika stor hälsorisk som rökning. Cola-flaskan lämnas in vid inläggning, tack. Sugna erbjudas hjälp med inköp av morötter och mineralvatten, man kan till och med få kranvatten – kostnadsfritt (än så länge)!

Eller ännu bättre; förbjud motorfordon på Skas områden, tänk vad bra för miljön. Lite besvärligt för varuleverantörer och byggnadsentreprenörer – men det gäller ju miljön! Cykelparkeringar byggs ut och skyltar sätts upp som tydligt visar vägen till Västtrafiks försäljningsställen och hållplatser. Då kan dom som bestämmer inte bara klappa varandra på axeln utan dansa runt i ring i sitt segerrus.

Alternativt finns förstås möjligheten att lägga krutet på att skapa ett fungerande sjukhus ...

Anarkisten

Jaha, då ska det vara slutrökt på Skas områden. Sugna kan erbjudas rökavvänjningshjälp och nikotinersättningsmedel. Nu kan dom som bestämmer (= någon grå massa på en fjärran planet) slå sig för bröstet, klappa varandra på axeln och tala om hur duktiga dom är. Och som på den gamla goda tiden i Stasi-Östtyskland litar man på angivare för att nå sitt mål. Men vad är syftet med detta PR-trick mer än att chikanera rökare (ännu mer) och skapa irritation och missnöje?

Självklart ska man inte röka i närheten av in-/utgångar där andra passerar förbi, men vad kan det skada om man hittar ett diskret ställe att ta ett bloss? Och nej – rök sätter sig inte i kläderna när man röker ute, bara man undviker dom där klaustrofobiska rökkurerna som byggdes efter en tidigare snilleblixt. (Men visst finns röklukten kvar i andedräkten några minuter tills man har vädrat ut dom sista rökpartiklarna.)

För personalen tar eländet slut vid arbetstidens slut, anhöriga kan i regeln smita iväg någon gång då och då, men för dom stackars patienterna som varje gång dom vill röka ska ta sig till Ryd (eller motsvarande) och tillbaks igen med eller utan hjälp blir det besvärligt.

För ingen är väl så naiv att tro att någon ska sluta röka på grund av detta? Tvångsåtgärder är sällan framgångsrika på sikt, det ser man gång på gång i andra diktaturer. Rökning är inte nyttigt, det vet alla – inte minst rökare. Men i ett hyfsat demokratiskt samhälle som Sverige har man fortfarande i viss mån en valfrihet, dock inte på Skas.

Nästa logiska steg blir att förbjuda försäljning och förtäring av chips, godis, kakor och läsk på Skas områden. Fetma har ju visat sig vara en lika stor hälsorisk som rökning. Cola-flaskan lämnas in vid inläggning, tack. Sugna erbjudas hjälp med inköp av morötter och mineralvatten, man kan till och med få kranvatten – kostnadsfritt (än så länge)!

Eller ännu bättre; förbjud motorfordon på Skas områden, tänk vad bra för miljön. Lite besvärligt för varuleverantörer och byggnadsentreprenörer – men det gäller ju miljön! Cykelparkeringar byggs ut och skyltar sätts upp som tydligt visar vägen till Västtrafiks försäljningsställen och hållplatser. Då kan dom som bestämmer inte bara klappa varandra på axeln utan dansa runt i ring i sitt segerrus.

Alternativt finns förstås möjligheten att lägga krutet på att skapa ett fungerande sjukhus ...

Anarkisten

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.