09 jun 2015 06:01

09 jun 2015 06:01

Starta processen med förändring av Sala-maten

MATEN I HEMTJÄNSTEN.

Diskussionen om den omtalade Sala-maten i hemtjänsten har tystnat. Orsaken kan vara att avtalet har förlängts till 2016. Det är nu dags att ta tag i processen hur hemtjänstens mat åter ska kunna lagas på hemmaplan. Det finns inte brist på kök i Skövde kommun.

Förslag till ny måltidspolicy är antagen i servicenämnden och ute på remiss. På menyer i serveringslokaler ska presenteras ursprung på kött, fågel och fisk. Detta bör gälla också för den mat kommunen levererar genom hemtjänsten.

Från Folkpartiet anser vi att man bör komma tillbaka till att varm mat serveras direkt i hemmet till de äldre som önskar. Vi är inte tillfredsställda med att maten kommer hem i en veckotransport.

För att se på exempel från annan kommun åkte Douglas Hjalmarsson och Ulla-Britt Hagström tillsammans med vård- och omsorgsnämndens ordförande till Jönköping för att studera matutdelning i hemtjänsten i Gräshagen. Både Douglas och Ulla-Britt upplevde det mycket positivt när hemtjänstpersonalen förmedlade dagens lagade mat till de äldre. Detta är också möjligt i Skövde.

Att sätta äldrematen högt på prioriteringslistan är viktigt för oss i Folkpartiet. Skövde kommun är framåt vad gäller ”offentlig mat”. Våra skolkockar vinner regelbundet priser i olika tävlingar. Därför har vi inom Alliansen skapat resurser för utbildning av de som lagar mat inom äldreområdet. Vi vill fokusera på äldres önskemål om mat och måltider.

Det är också viktigt att belysa att äldre inom hemtjänst och hemsjukvård ofta använder läkemedel som kan påverka matlust och smak på ett negativt sätt. Därför är det extra viktigt att maten blir så tilltalande som möjligt för de äldre.

Folkpartigruppen i Skövde kommun

Christer Winbäck, gruppledare

Diskussionen om den omtalade Sala-maten i hemtjänsten har tystnat. Orsaken kan vara att avtalet har förlängts till 2016. Det är nu dags att ta tag i processen hur hemtjänstens mat åter ska kunna lagas på hemmaplan. Det finns inte brist på kök i Skövde kommun.

Förslag till ny måltidspolicy är antagen i servicenämnden och ute på remiss. På menyer i serveringslokaler ska presenteras ursprung på kött, fågel och fisk. Detta bör gälla också för den mat kommunen levererar genom hemtjänsten.

Från Folkpartiet anser vi att man bör komma tillbaka till att varm mat serveras direkt i hemmet till de äldre som önskar. Vi är inte tillfredsställda med att maten kommer hem i en veckotransport.

För att se på exempel från annan kommun åkte Douglas Hjalmarsson och Ulla-Britt Hagström tillsammans med vård- och omsorgsnämndens ordförande till Jönköping för att studera matutdelning i hemtjänsten i Gräshagen. Både Douglas och Ulla-Britt upplevde det mycket positivt när hemtjänstpersonalen förmedlade dagens lagade mat till de äldre. Detta är också möjligt i Skövde.

Att sätta äldrematen högt på prioriteringslistan är viktigt för oss i Folkpartiet. Skövde kommun är framåt vad gäller ”offentlig mat”. Våra skolkockar vinner regelbundet priser i olika tävlingar. Därför har vi inom Alliansen skapat resurser för utbildning av de som lagar mat inom äldreområdet. Vi vill fokusera på äldres önskemål om mat och måltider.

Det är också viktigt att belysa att äldre inom hemtjänst och hemsjukvård ofta använder läkemedel som kan påverka matlust och smak på ett negativt sätt. Därför är det extra viktigt att maten blir så tilltalande som möjligt för de äldre.

Folkpartigruppen i Skövde kommun

Christer Winbäck, gruppledare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.