10 jun 2015 06:00

10 jun 2015 06:00

Rökfritt en hälsofråga

RÖKFÖRBUD.

Replik. Anarkisten tycker att det är fascism att stoppa all rökning på sjukhuset (SLA 2/6). Anarkisten måste vara rökare för alla rökare vill fortsätta att röka och alla inskränkningar är av ondo. Att minska rökningen även i lokaler och på offentliga platser är en hälsofråga. Alla inskränkningar för rökare måste alltid kombineras med information till personal och nu patienter samt kombineras med hjälp till rökavvänjning.

När KSS blev rökfritt för 35 år sedan med undantag av vissa rökplatser, var jag delaktig i detta men också i information och rökavvänjning. Alltså att göra sjukhuset helt rökfritt är en hälsofråga, inte fascism.

1980 startade jag forskning och skapade ett program för att stoppa rökningen hos gravida i hela Sverige. Det fanns starka hälsoskäl för detta. Detta gillade inte alla kollegor och då blev jag kallad fascist, det vill säga jag lade mig i gravida kvinnors levnadssätt. Då 1980 rökte cirka 45 procent av någon medlem i familjerna, i dag är det ytterst få. Mycket tack vara engagerade barnmorskor! Allt detta startade i Skaraborg.

Po Elfstrand

tidigare barnhälsovårdsöverläkare i Skaraborg

När KSS blev rökfritt för 35 år sedan med undantag av vissa rökplatser, var jag delaktig i detta men också i information och rökavvänjning. Alltså att göra sjukhuset helt rökfritt är en hälsofråga, inte fascism.

1980 startade jag forskning och skapade ett program för att stoppa rökningen hos gravida i hela Sverige. Det fanns starka hälsoskäl för detta. Detta gillade inte alla kollegor och då blev jag kallad fascist, det vill säga jag lade mig i gravida kvinnors levnadssätt. Då 1980 rökte cirka 45 procent av någon medlem i familjerna, i dag är det ytterst få. Mycket tack vara engagerade barnmorskor! Allt detta startade i Skaraborg.

Po Elfstrand

tidigare barnhälsovårdsöverläkare i Skaraborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.