12 jun 2015 06:01

12 jun 2015 06:01

Elever har blivit kunder på en marknad

SKOLAN.

Många av oss vuxna har en speciell, nästan religiös känsla när man tänker tillbaka på sin sommaravslutning. Bodde man på landet så minns man hur man stannade sin cykel i solskenet och vid sidan av vägen plockade de gulaste smörbollar som någonsin har funnits för att sätta dem i en liten vas på bänken när man kom fram till skolan. Där stod förväntansfulla föräldrar vid en röd skolbyggnad vars ingång ”fröken” hade dekorerat med två små björkar. Man fick stolt sitt betyg, ”fröken” satte sig vid orgeln och alla barn och föräldrar stämde upp i den stämningsfulla ”Den blomstertid nu kommer” och man tågade ut ifrån skolan till tonerna av en sjungande koltrast, en strålande sol, ett härligt sommarlov framför sig och en förväntansfull tro på framtiden.

Skolan hade förr status och auktoritet. Ringde läraren hem och hade klagomål, så fick man sig en utskällning av föräldrarna. Lärare och föräldrar stod alltid på samma sida och respekten för de vuxna var det som var viktigt. Detta hade också avigsidor, där både lärare och föräldrar missbrukade sin ställning och utsatte barnen för saker som de kanske fick bära med sig hela livet. Men det bästa av detta med respekt skulle göra allt mycket enklare för skolan.

Nu har vi ett annat samhälle där elever och föräldrar har blivit kunder på en marknad där föräldrarna kan klaga på att deras barn har fått för dåliga betyg och om läraren inte höjer betyget så hotar man med att byta skola. Det finns till och med rektorer, i undantagsfall får man hoppas, som pressar lärarna att sätta högre betyg, för att inte tappa elever och därmed också tappa pengar. Då har det gått för långt och vad är då alla välformulerade betygssystem värda? Ingenting, för då är det pengarna som styr. Det blir ju också respektlöst mot lärarna som försöker göra ett seriöst arbete.

Systemet med att välja skola kan också ifrågasättas. Varför tillåter politikerna att det finns dåliga skolor? Vore alla skolor bra så behövde man inte ha det systemet, men det fria skolvalet är ju ett mantra för vissa politiker.

Tiderna förändras och vi med dem, men jag skulle önska att våra barn idag kunde få känna lite av det jag skrev i inledningen.

Jag önskar er som jobbar i skolan, både personal och elever samt föräldrar en skön sommar med strålande sol och en tro på framtiden!

Leif Norén

f.d. lärare

Många av oss vuxna har en speciell, nästan religiös känsla när man tänker tillbaka på sin sommaravslutning. Bodde man på landet så minns man hur man stannade sin cykel i solskenet och vid sidan av vägen plockade de gulaste smörbollar som någonsin har funnits för att sätta dem i en liten vas på bänken när man kom fram till skolan. Där stod förväntansfulla föräldrar vid en röd skolbyggnad vars ingång ”fröken” hade dekorerat med två små björkar. Man fick stolt sitt betyg, ”fröken” satte sig vid orgeln och alla barn och föräldrar stämde upp i den stämningsfulla ”Den blomstertid nu kommer” och man tågade ut ifrån skolan till tonerna av en sjungande koltrast, en strålande sol, ett härligt sommarlov framför sig och en förväntansfull tro på framtiden.

Skolan hade förr status och auktoritet. Ringde läraren hem och hade klagomål, så fick man sig en utskällning av föräldrarna. Lärare och föräldrar stod alltid på samma sida och respekten för de vuxna var det som var viktigt. Detta hade också avigsidor, där både lärare och föräldrar missbrukade sin ställning och utsatte barnen för saker som de kanske fick bära med sig hela livet. Men det bästa av detta med respekt skulle göra allt mycket enklare för skolan.

Nu har vi ett annat samhälle där elever och föräldrar har blivit kunder på en marknad där föräldrarna kan klaga på att deras barn har fått för dåliga betyg och om läraren inte höjer betyget så hotar man med att byta skola. Det finns till och med rektorer, i undantagsfall får man hoppas, som pressar lärarna att sätta högre betyg, för att inte tappa elever och därmed också tappa pengar. Då har det gått för långt och vad är då alla välformulerade betygssystem värda? Ingenting, för då är det pengarna som styr. Det blir ju också respektlöst mot lärarna som försöker göra ett seriöst arbete.

Systemet med att välja skola kan också ifrågasättas. Varför tillåter politikerna att det finns dåliga skolor? Vore alla skolor bra så behövde man inte ha det systemet, men det fria skolvalet är ju ett mantra för vissa politiker.

Tiderna förändras och vi med dem, men jag skulle önska att våra barn idag kunde få känna lite av det jag skrev i inledningen.

Jag önskar er som jobbar i skolan, både personal och elever samt föräldrar en skön sommar med strålande sol och en tro på framtiden!

Leif Norén

f.d. lärare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.