13 jun 2015 06:00

25 jun 2015 16:50

Människor är alldeles för dumma

VISHET.

Problem. Känns det som en provokation? Homo sapiens är visserligen synnerligen uppfinningsrik men har samtidigt skapat massor av globala och nationella problem som redan når över nästippen.

Man kan likna det vid ett kärnkraftverk som anställer praktikanter istället för kompetent och tränad personal. Det finns all anledning att vara oroad. Det behövs bara små störningar i det komplexa globala systemet för att allt skall falla sönder som ett korthus. Gemene man är alltför dåligt informerad och politiker har definitivt inte förstått hur allvarligt läget är.

Istället för dumhet så behöver vi vishet. Varför? Jo, för att vi alla är politiska väljare, konsumenter, investerare, opinionsbildare, politiker, föräldrar etc. och om inte vi är kloka så kan vår civilisation inte överleva. Men kan vi bli visare? Självklart! Likväl som en snickare kan bli skicklig är också vishet ett hantverk.

Varför har mänskligheten inte insett detta tidigare? Vet inte! Men nu är det verkligen dags att ta på stövlarna och börja jobba. Och vi måste redan nu inkludera hur hela mänskligheten skall öka sin visdom. Klarar vi det? Alldeles säkert, om vi vill.

Christer Nylander

Man kan likna det vid ett kärnkraftverk som anställer praktikanter istället för kompetent och tränad personal. Det finns all anledning att vara oroad. Det behövs bara små störningar i det komplexa globala systemet för att allt skall falla sönder som ett korthus. Gemene man är alltför dåligt informerad och politiker har definitivt inte förstått hur allvarligt läget är.

Istället för dumhet så behöver vi vishet. Varför? Jo, för att vi alla är politiska väljare, konsumenter, investerare, opinionsbildare, politiker, föräldrar etc. och om inte vi är kloka så kan vår civilisation inte överleva. Men kan vi bli visare? Självklart! Likväl som en snickare kan bli skicklig är också vishet ett hantverk.

Varför har mänskligheten inte insett detta tidigare? Vet inte! Men nu är det verkligen dags att ta på stövlarna och börja jobba. Och vi måste redan nu inkludera hur hela mänskligheten skall öka sin visdom. Klarar vi det? Alldeles säkert, om vi vill.

Christer Nylander

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.