13 jun 2015 06:02

13 jun 2015 06:02

Varför inga små lägenheter på Aspö?

ASPÖ EKO-LOGI.

Skövdebostäders nya bostadsområde med 242 hyreslägenheter under uppbyggnad på området Aspö kallat Aspö Eko-logi och som marknadsförs som ett unikt och ekologiskt boende, tycker jag är ett intressant och lovande projekt ur miljösynpunkt. Det är Skövdebostäders största investering någonsin.

Till en början var det meningen att skulle det finnas ettor att hyra på cirka 42 kvadratmeter och upp till femmor. Sedan försvann de minsta, alltså ettorna, eftersom ett gruppboende planerats in. Jag hyr i nuläget en etta på 40 kvadratmeter, och jag hade tänkt söka en etta i det nya området, men eftersom de minsta lägenheterna nu istället blir 56,5 kvadrat, så blir en sådan lägenhet både för stor och dyr för mig.

Som svar via e-post från Skövdebostäders vd Dan Sandén på varför det inte kommer finnas små lägenheter, så är det främsta skälet att efterfrågan på så små lägenheter i ett läge som Aspö är begränsad. Förutom för egen del, ställer jag mig frågande till ett sådant svar med bakgrund mot att Sverige har nära 40 procent ensamhushåll samtidigt som urbaniseringen i landet är högst i hela EU. Dessutom sker hela tiden en befolkningstillväxt i Skövde kommun, så jag tycker att eventuell oro för outhyrda lägenheter borde vara minimal.

Att Skövdebostäder går ut och marknadsför området på Aspö på sin hemsida som ”ett ekologiskt mönstersamhälle i miniatyr” och området passar för alla”, när man aktivt verkar prioritera bort oss som lever i ett ensamhushåll, tycker jag är högst motsägelsefullt. Ett s.k. hållbart miljöanpassat område borde mer än ”vanliga” sådana, ta hänsyn till att individer har olika ekonomiska förutsättningar som ofta avgör var vi bosätter oss.

Vill man som ensamboende kunna bo prisvärt i det nya området på en rimlig boendeyta (det är också en viktig miljöaspekt att inte bo onödigt stort) och som Skövdebostäder skriver ”bara genom att flytta in tar man sitt ekologiska ansvar”, kan det tyvärr bli en omöjlighet. Att lägga över 400 miljoner på ett så stort område som Aspö Eko-logi, och samtidigt inte kunna erbjuda mindre lägenheter, tycker jag är väldigt synd och en klar besvikelse.

Vem kan påstå att ensamstående som vill och/eller behöver bo på mindre yta, inte skulle vilja bo i ett nytt, miljöanpassat bostadsområde? Hur har man tänkt under planeringen av lägenhetsstorlekar, och har man bara tittat bakåt i tiden istället för på nuet och framtiden?

Jag menar att det skulle vara fullt möjligt för Skövdebostäder att kunna erbjuda ettor på runt 40 kvadratmeter och även mindre på Aspö, eftersom det innan området börjar byggas, bara borde vara att göra om ritningarna. Området kanske kommer stå kvar i minst 100 år, så varför inte göra rätt från början.

I maj fick jag ett papper med information via post om Aspö Eko-logi. I slutet av texten står som jag upplever det, ironiskt nog att; ”hoppas att du kommer hitta din drömlägenhet där”.

John

Skövdebostäders nya bostadsområde med 242 hyreslägenheter under uppbyggnad på området Aspö kallat Aspö Eko-logi och som marknadsförs som ett unikt och ekologiskt boende, tycker jag är ett intressant och lovande projekt ur miljösynpunkt. Det är Skövdebostäders största investering någonsin.

Till en början var det meningen att skulle det finnas ettor att hyra på cirka 42 kvadratmeter och upp till femmor. Sedan försvann de minsta, alltså ettorna, eftersom ett gruppboende planerats in. Jag hyr i nuläget en etta på 40 kvadratmeter, och jag hade tänkt söka en etta i det nya området, men eftersom de minsta lägenheterna nu istället blir 56,5 kvadrat, så blir en sådan lägenhet både för stor och dyr för mig.

Som svar via e-post från Skövdebostäders vd Dan Sandén på varför det inte kommer finnas små lägenheter, så är det främsta skälet att efterfrågan på så små lägenheter i ett läge som Aspö är begränsad. Förutom för egen del, ställer jag mig frågande till ett sådant svar med bakgrund mot att Sverige har nära 40 procent ensamhushåll samtidigt som urbaniseringen i landet är högst i hela EU. Dessutom sker hela tiden en befolkningstillväxt i Skövde kommun, så jag tycker att eventuell oro för outhyrda lägenheter borde vara minimal.

Att Skövdebostäder går ut och marknadsför området på Aspö på sin hemsida som ”ett ekologiskt mönstersamhälle i miniatyr” och området passar för alla”, när man aktivt verkar prioritera bort oss som lever i ett ensamhushåll, tycker jag är högst motsägelsefullt. Ett s.k. hållbart miljöanpassat område borde mer än ”vanliga” sådana, ta hänsyn till att individer har olika ekonomiska förutsättningar som ofta avgör var vi bosätter oss.

Vill man som ensamboende kunna bo prisvärt i det nya området på en rimlig boendeyta (det är också en viktig miljöaspekt att inte bo onödigt stort) och som Skövdebostäder skriver ”bara genom att flytta in tar man sitt ekologiska ansvar”, kan det tyvärr bli en omöjlighet. Att lägga över 400 miljoner på ett så stort område som Aspö Eko-logi, och samtidigt inte kunna erbjuda mindre lägenheter, tycker jag är väldigt synd och en klar besvikelse.

Vem kan påstå att ensamstående som vill och/eller behöver bo på mindre yta, inte skulle vilja bo i ett nytt, miljöanpassat bostadsområde? Hur har man tänkt under planeringen av lägenhetsstorlekar, och har man bara tittat bakåt i tiden istället för på nuet och framtiden?

Jag menar att det skulle vara fullt möjligt för Skövdebostäder att kunna erbjuda ettor på runt 40 kvadratmeter och även mindre på Aspö, eftersom det innan området börjar byggas, bara borde vara att göra om ritningarna. Området kanske kommer stå kvar i minst 100 år, så varför inte göra rätt från början.

I maj fick jag ett papper med information via post om Aspö Eko-logi. I slutet av texten står som jag upplever det, ironiskt nog att; ”hoppas att du kommer hitta din drömlägenhet där”.

John

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.