15 jun 2015 06:01

15 jun 2015 06:01

Brustet hjärta drabbade mig

SJUKVÅRDEN.

Det är många som klagar på sjukvården, men man kan inte hålla med i allt. När det gäller akut sjukdom har vi väldigt fin vård i Skaraborg.

På pingstdagens morgon och följande dagar fick jag uppleva detta. Under några veckors tid hade jag känt mig trött, andfådd, fått problem med hjärtrytmen. Eftersom jag är kvinna söker man nog inte läkare heller så tidigt, utan tror att det går över. Jag fick föras med ambulans till Skaraborgs sjukhus, Skövde.

Redan i ambulansen var det fin kvalitet på övervakning och man kände sig trygg. Vid ankomsten till akutmottagningen fortsatte övervakning med EKG, blodtryck, provtagning med mera. Snart nog blev det transport till HIVA (hjärtintensivavdelning), där det är underbar personal som kan arbetet med vård och tekniska apparater.

Diagnosen Broken heart syndrome ställdes, vilket är ett tillstånd som kan karaktäriseras av akut, ofta stressutlöst bröstsmärta, andningssvårigheter och uttalad nedsättning av funktion i vänster kammare. Kände inte till detta, tillståndet är ganska nyupptäckt, men blir mer och mer vanligt.

Efter några dagar komplicerades det med rytmrubbning, som man får behandling för i det akuta skedet. Det genomfördes också ablation – minskning av retledningssystemet i hjärtat, som jag är mycket tacksam för. Den förändrar min fortsatta livssituation, så att man inte behöver äta mediciner med kraftiga biverkningar. Ablationen genomfördes på röntgen med mycket apparater, instrument, övervakningsskärmar, kvalificerad personal – läkare, sjuksköterskor med flera.

Marianne Arvidsson

tidigare narkossköterska

Det är många som klagar på sjukvården, men man kan inte hålla med i allt. När det gäller akut sjukdom har vi väldigt fin vård i Skaraborg.

På pingstdagens morgon och följande dagar fick jag uppleva detta. Under några veckors tid hade jag känt mig trött, andfådd, fått problem med hjärtrytmen. Eftersom jag är kvinna söker man nog inte läkare heller så tidigt, utan tror att det går över. Jag fick föras med ambulans till Skaraborgs sjukhus, Skövde.

Redan i ambulansen var det fin kvalitet på övervakning och man kände sig trygg. Vid ankomsten till akutmottagningen fortsatte övervakning med EKG, blodtryck, provtagning med mera. Snart nog blev det transport till HIVA (hjärtintensivavdelning), där det är underbar personal som kan arbetet med vård och tekniska apparater.

Diagnosen Broken heart syndrome ställdes, vilket är ett tillstånd som kan karaktäriseras av akut, ofta stressutlöst bröstsmärta, andningssvårigheter och uttalad nedsättning av funktion i vänster kammare. Kände inte till detta, tillståndet är ganska nyupptäckt, men blir mer och mer vanligt.

Efter några dagar komplicerades det med rytmrubbning, som man får behandling för i det akuta skedet. Det genomfördes också ablation – minskning av retledningssystemet i hjärtat, som jag är mycket tacksam för. Den förändrar min fortsatta livssituation, så att man inte behöver äta mediciner med kraftiga biverkningar. Ablationen genomfördes på röntgen med mycket apparater, instrument, övervakningsskärmar, kvalificerad personal – läkare, sjuksköterskor med flera.

Marianne Arvidsson

tidigare narkossköterska

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.