19 jun 2015 06:01

19 jun 2015 06:01

Mobbning även i försvarsmakten

MOBBNING.

Kommentar till signaturen Svensk- och engelskafröken (SLA 17/6-2015 ).

Jag har tagit del av din insändare. Det framstår tydligt att problemen vid skolan sitter i ledningen. Personer där bör absolut beredas en helt annan utveckling, utanför skolans område, innan fler far illa. Det är kommunledningens stora ansvar.

Själv har jag mycket tråkiga erfarenheter av mobbning och trakasserier från en stor statlig arbetsplats, belägen i direkt anslutning till järnvägsviadukten. Mina erfarenheter är hämtade från det militära i Skövde i mitten av 1990-talet. Då ledningen av förbandet där jag på den tiden tjänstgjorde bokstavligt talat levde ”rullningen” med personalen. Man hade från den sidan ett mycket tillåtande förhållningssätt gentemot detta. När man inte själva deltog aktivt, skall kanske tilläggas.

I efterhand har jag insett att människan är en ganska primitiv varelse. Det var samma mekanismer som släpptes lös på lokal nivå i lilla Skövde som det var i makroformatet i Centraleuropa under 1930-talet. Trakasserier. Människan är tyvärr inte bättre.

Den dåvarande förbandsledningen satte på något sätt normen för vad som var tillåtet. Personal som av olika anledningar ansågs som ”misshagliga” skulle psykas ut. Med alla medel. Det anordnades till och med inköpta kurser på Billingehus där de ”misshagliga” – de utpekade – bland annat fick lära sig att skriva sitt CV. Vilket gjordes på en för den tiden nymodighet kallad datamaskin. Facket, med dess ordförande i spetsen gjorde ingenting utan applåderade i det närmaste det hela, för att hålla sig på ”rätt sida”.

På något vis borde försvarsmakten ge de förfördelade en upprättelse. Trots att närmare tjugo år har gått vet jag att många, både kvarvarande och avgångna medarbetare, än i dag mår dåligt av dessa upplevelser. Konsensus är att ledningen för en arbetsplats sätter normen för vad som är tillåtet. Tillåt inga dumheter. Agera. Och framför allt: Ta ingen s*it!

Logistiknisse

Kommentar till signaturen Svensk- och engelskafröken (SLA 17/6-2015 ).

Jag har tagit del av din insändare. Det framstår tydligt att problemen vid skolan sitter i ledningen. Personer där bör absolut beredas en helt annan utveckling, utanför skolans område, innan fler far illa. Det är kommunledningens stora ansvar.

Själv har jag mycket tråkiga erfarenheter av mobbning och trakasserier från en stor statlig arbetsplats, belägen i direkt anslutning till järnvägsviadukten. Mina erfarenheter är hämtade från det militära i Skövde i mitten av 1990-talet. Då ledningen av förbandet där jag på den tiden tjänstgjorde bokstavligt talat levde ”rullningen” med personalen. Man hade från den sidan ett mycket tillåtande förhållningssätt gentemot detta. När man inte själva deltog aktivt, skall kanske tilläggas.

I efterhand har jag insett att människan är en ganska primitiv varelse. Det var samma mekanismer som släpptes lös på lokal nivå i lilla Skövde som det var i makroformatet i Centraleuropa under 1930-talet. Trakasserier. Människan är tyvärr inte bättre.

Den dåvarande förbandsledningen satte på något sätt normen för vad som var tillåtet. Personal som av olika anledningar ansågs som ”misshagliga” skulle psykas ut. Med alla medel. Det anordnades till och med inköpta kurser på Billingehus där de ”misshagliga” – de utpekade – bland annat fick lära sig att skriva sitt CV. Vilket gjordes på en för den tiden nymodighet kallad datamaskin. Facket, med dess ordförande i spetsen gjorde ingenting utan applåderade i det närmaste det hela, för att hålla sig på ”rätt sida”.

På något vis borde försvarsmakten ge de förfördelade en upprättelse. Trots att närmare tjugo år har gått vet jag att många, både kvarvarande och avgångna medarbetare, än i dag mår dåligt av dessa upplevelser. Konsensus är att ledningen för en arbetsplats sätter normen för vad som är tillåtet. Tillåt inga dumheter. Agera. Och framför allt: Ta ingen s*it!

Logistiknisse

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.