22 jun 2015 06:01

22 jun 2015 06:01

Ett dokument kan inte eliminera mobbning

VASASKOLAN.

Jag är byggingenjör, jag är brandingenjör, jag har jobbat på central nivå med ledningsfrågor för svensk räddningstjänst, jag studerar för tillfället kognitiv neurovetenskap och positiv psykologi på Högskolan i Skövde, ett treårigt utbildningsprogram med fokus på den mänskliga hjärnans struktur och funktion samt mänskligt välbefinnande.

Inom byggbranschen tror vi inte att en byggnadsritning ensam producerar en byggnad. Inom svensk räddningstjänst tror vi inte att insatsplaner släcker bränder. Vi vet att det krävs markarbetare, snickare, betongarbetare osv samt ett antal maskiner för resultat, alltså en byggnad. Vi vet att det behövs pumpskötare, rökdykare, släckbilar, brandslang, tryckhöjande pumpar osv för att släcka en brand. Vi är medvetna om vikten av ett snabbt agerande; ju längre vi väntar med åtgärder desto större skador, kostnader och personliga lidanden blir resultatet.

Någonting har gått väldigt fel i skolans värld, där ytterst ansvariga beslutsfattare (läs politiker och högsta tjänstemän på kommunledningsnivå) tycks tro att en antimobbningsplan, alltså ett dokument, ska göra själva jobbet att eliminera mobbning. Det fungerar inte så. Skolledare och personal bakbinds: I Skövde kommun förekommer ingen mobbning, punkt. Håll budget, håll käft, annars byter vi ut dig! Detta tycks vara det tysta budskapet till skolledarna från yttersta beslutsfattare. Man skyller ifrån sig nedåt i organisationen: Rektor är ansvarig, hävdar höjdarna och viftar med Skollagen.

Att som chef i högsta ledningskomponent skylla ifrån sig nedåt, särskilt vid stora systemfel, är en dödssynd och är yttersta beviset på ett uruselt ledarskap. Företagskulturen gällande mobbning i Skövde kommun är en skam och insändarskribenten Svensk- och engelskafröken har rätt i att Vasaskolan under många år varit en skola där elever utsatts på det mest vidriga sätt, otaliga vittnen finns.

Olyckligtvis gäller det inte bara Vasa. Jag har hjälpt ett antal familjer att anmäla deras barns ärenden till Skolinspektionen då högsta ansvariga ledare totalt sviker barn som utsätts i skolor i Skövde kommun. Men Eva Carlander, ny rektor sedan ett antal år tillbaka på Vasaskolan, har däremot visat sig vara en skicklig, engagerad och driven skolledare. Dessvärre kan hon inte göra underverk. Hon och andra duktiga skolledare ärver en fullkomligt fruktansvärd företagskultur som tycks ha spridit sig i Skövde kommun.

Ett utsatt barn behöver konkret hjälp per omgående, det kan gälla liv eller död. Steg 1 i det akuta skedet heter ständig vuxennärvaro och kräver engagemang och planering från vuxenvärlden. Utökade kostnader kan inte uteslutas, men det blir också dyrare ju längre man väntar...

Jag förväntar mig nu ett skickligare högsta ledarskap i Skövde kommun gällande frågan om mobbade barns situation i Skövdes skolor, ja att frågan sätts högst upp på den kommunala agendan och det är bråttom. Jag är väl medveten om att nya chefer inte kan ansvara för hur deras företrädare agerat, men från och med nu vill jag se stora systemförändringar. Höjdarna i Skövde kommun vet hur de når mig om de behöver min hjälp. Prestige hör nämligen inte hemma i sammanhang som dessa.

Ingrid Almgren

Inom byggbranschen tror vi inte att en byggnadsritning ensam producerar en byggnad. Inom svensk räddningstjänst tror vi inte att insatsplaner släcker bränder. Vi vet att det krävs markarbetare, snickare, betongarbetare osv samt ett antal maskiner för resultat, alltså en byggnad. Vi vet att det behövs pumpskötare, rökdykare, släckbilar, brandslang, tryckhöjande pumpar osv för att släcka en brand. Vi är medvetna om vikten av ett snabbt agerande; ju längre vi väntar med åtgärder desto större skador, kostnader och personliga lidanden blir resultatet.

Någonting har gått väldigt fel i skolans värld, där ytterst ansvariga beslutsfattare (läs politiker och högsta tjänstemän på kommunledningsnivå) tycks tro att en antimobbningsplan, alltså ett dokument, ska göra själva jobbet att eliminera mobbning. Det fungerar inte så. Skolledare och personal bakbinds: I Skövde kommun förekommer ingen mobbning, punkt. Håll budget, håll käft, annars byter vi ut dig! Detta tycks vara det tysta budskapet till skolledarna från yttersta beslutsfattare. Man skyller ifrån sig nedåt i organisationen: Rektor är ansvarig, hävdar höjdarna och viftar med Skollagen.

Att som chef i högsta ledningskomponent skylla ifrån sig nedåt, särskilt vid stora systemfel, är en dödssynd och är yttersta beviset på ett uruselt ledarskap. Företagskulturen gällande mobbning i Skövde kommun är en skam och insändarskribenten Svensk- och engelskafröken har rätt i att Vasaskolan under många år varit en skola där elever utsatts på det mest vidriga sätt, otaliga vittnen finns.

Olyckligtvis gäller det inte bara Vasa. Jag har hjälpt ett antal familjer att anmäla deras barns ärenden till Skolinspektionen då högsta ansvariga ledare totalt sviker barn som utsätts i skolor i Skövde kommun. Men Eva Carlander, ny rektor sedan ett antal år tillbaka på Vasaskolan, har däremot visat sig vara en skicklig, engagerad och driven skolledare. Dessvärre kan hon inte göra underverk. Hon och andra duktiga skolledare ärver en fullkomligt fruktansvärd företagskultur som tycks ha spridit sig i Skövde kommun.

Ett utsatt barn behöver konkret hjälp per omgående, det kan gälla liv eller död. Steg 1 i det akuta skedet heter ständig vuxennärvaro och kräver engagemang och planering från vuxenvärlden. Utökade kostnader kan inte uteslutas, men det blir också dyrare ju längre man väntar...

Jag förväntar mig nu ett skickligare högsta ledarskap i Skövde kommun gällande frågan om mobbade barns situation i Skövdes skolor, ja att frågan sätts högst upp på den kommunala agendan och det är bråttom. Jag är väl medveten om att nya chefer inte kan ansvara för hur deras företrädare agerat, men från och med nu vill jag se stora systemförändringar. Höjdarna i Skövde kommun vet hur de når mig om de behöver min hjälp. Prestige hör nämligen inte hemma i sammanhang som dessa.

Ingrid Almgren

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.