22 jun 2015 06:00

22 jun 2015 06:00

Rör inte vårt kungahus

MONARKIN.

Med anledning av SLA:s ledare 16/6 med rubriken ”Kungliga svenska avundsjukan” vill jag göra ett tillägg.

För ett antal år sedan gjordes en undersökning om kostnaden för kungahuset fördelat per invånare. Resultatet av den undersökningen visades även på tv för den som kommer ihåg. Det svenska kungahuset var det i särklass billigaste per invånare bland samtliga europeiska kungahus. I dagsläget erhåller kungahuset 125 miljoner från staten för täckande av förluster. Detta blir cirka 15 kronor per år fördelat på Sveriges invånare, eller under 40 kronor per förvärvsarbetande svensk.

Jag är helt övertygad om att en republik med president inte skulle bli billigare. Det reklamvärde som kungafamiljen ger Sverige skulle då försvinna och vi skulle förmodligen var fjärde år få betala fallskärmar till avgående presidenter livet ut.

Ingvar Persson

För ett antal år sedan gjordes en undersökning om kostnaden för kungahuset fördelat per invånare. Resultatet av den undersökningen visades även på tv för den som kommer ihåg. Det svenska kungahuset var det i särklass billigaste per invånare bland samtliga europeiska kungahus. I dagsläget erhåller kungahuset 125 miljoner från staten för täckande av förluster. Detta blir cirka 15 kronor per år fördelat på Sveriges invånare, eller under 40 kronor per förvärvsarbetande svensk.

Jag är helt övertygad om att en republik med president inte skulle bli billigare. Det reklamvärde som kungafamiljen ger Sverige skulle då försvinna och vi skulle förmodligen var fjärde år få betala fallskärmar till avgående presidenter livet ut.

Ingvar Persson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.