25 jun 2015 06:00

25 jun 2015 06:00

Dags att förbjuda minkfarmar

DJURRÄTTSALLIANSEN: Större lidande på sommarenDaniel Rolke

Djurskydd. Äntligen så har sommarvärmen kommit till Sverige! Dessvärre är det inte alla som är lika glada över den. För de över en miljon minkar som lever på Sveriges minkfarmer innebär värmen många gånger ett ännu större lidande för dem. Detta eftersom de har svårt att kyla sina kroppar utan att simma i vatten, något de inte har tillgång till i de små gallerburarna.

Detta trots att det i den svenska djurskyddslagens fjärde paragraf står det att alla djur ska få utlopp för sitt naturliga beteende och skyddas mot onödigt lidande. Att inte kunna simma i vatten trots att de har simhud mellan tårna är inte det enda naturliga beteende som minkarna på farmerna förnekas. De kan göra väldigt lite av det som är naturligt för dem som att vandra långa sträckor och jaga.

Minkar som föds och dödas på en minkfarm växer upp under extrema och onaturliga förhållanden vilket får allvarliga psykiska och fysiska konsekvenser, exempelvis sår och skador, döda djur, djur med stereotypa beteenden, apatiska djur och kannibalism. Inte heller blir det bättre under vintern. Den så kallade pälsningen, då majoriteten av djuren dödas, sker i november genom att djuren gasas ihjäl.

Det behöver inte vara såhär. Alla räv- och chinchillafarmer i Sverige har redan lagt ned och det är på tiden att politikerna tar ställning för minkarna och att farmerna förbjuds en gång för alla.

Detta trots att det i den svenska djurskyddslagens fjärde paragraf står det att alla djur ska få utlopp för sitt naturliga beteende och skyddas mot onödigt lidande. Att inte kunna simma i vatten trots att de har simhud mellan tårna är inte det enda naturliga beteende som minkarna på farmerna förnekas. De kan göra väldigt lite av det som är naturligt för dem som att vandra långa sträckor och jaga.

Minkar som föds och dödas på en minkfarm växer upp under extrema och onaturliga förhållanden vilket får allvarliga psykiska och fysiska konsekvenser, exempelvis sår och skador, döda djur, djur med stereotypa beteenden, apatiska djur och kannibalism. Inte heller blir det bättre under vintern. Den så kallade pälsningen, då majoriteten av djuren dödas, sker i november genom att djuren gasas ihjäl.

Det behöver inte vara såhär. Alla räv- och chinchillafarmer i Sverige har redan lagt ned och det är på tiden att politikerna tar ställning för minkarna och att farmerna förbjuds en gång för alla.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.