25 jun 2015 06:00

25 jun 2015 16:44

Ingen plan för Sverigedemokraterna

Sverige sticker ut

Sverige sticker ut rejält, om man jämför regeringarnas politiska hemvist i de nordiska länderna. I Danmark blir nu Venstres Lars Lökke Rasmusen statsminister.

Hans parti motsvarar närmast Moderaterna i Sverige. Höyres Erna Solberg är statsminister i Norge och Centerns Juha Petri Sipilä blev nyligen statsminister i Finland. Islands statsminister är Sigmundur David Gunnlaugsson, som är Centerpartist.

I Sverige leder som bekant Socialdemokraterna regeringen. En ren vänsterregering medan de nordiska grannländerna styrs av alltigenom borgerliga regeringar. Hade detta inträffat för 20-30 år sen hade skillnaden mellan politiken i länderna varit stor, men så är det inte längre, även om man givetvis kan konstatera att Löfven är ganska ensam i Norden om att vilja höja skatterna och minska valfriheten.

Den stora skillnaden är en annan, nämligen hur man ser på de invandringskritiska partierna. I Norge sitter Fremskrittspartiet och i Finland Sannfinländarna med i regeringen och i Danmark kan Dansk Folkeparti också ta plats i den nya regeringen. Att Sverigedemokraterna (SD) skulle få en plats i en svensk regering är uteslutet, men frågan är om det finns det en plan för hur de övriga partierna skall agera, om SD får 20-25 procent i nästa val, vilket betyder långt över en miljon väljare. En plan värd namnet lyser ännu med sin frånvaro.

Lars Hjertén

Moderat

Hans parti motsvarar närmast Moderaterna i Sverige. Höyres Erna Solberg är statsminister i Norge och Centerns Juha Petri Sipilä blev nyligen statsminister i Finland. Islands statsminister är Sigmundur David Gunnlaugsson, som är Centerpartist.

I Sverige leder som bekant Socialdemokraterna regeringen. En ren vänsterregering medan de nordiska grannländerna styrs av alltigenom borgerliga regeringar. Hade detta inträffat för 20-30 år sen hade skillnaden mellan politiken i länderna varit stor, men så är det inte längre, även om man givetvis kan konstatera att Löfven är ganska ensam i Norden om att vilja höja skatterna och minska valfriheten.

Den stora skillnaden är en annan, nämligen hur man ser på de invandringskritiska partierna. I Norge sitter Fremskrittspartiet och i Finland Sannfinländarna med i regeringen och i Danmark kan Dansk Folkeparti också ta plats i den nya regeringen. Att Sverigedemokraterna (SD) skulle få en plats i en svensk regering är uteslutet, men frågan är om det finns det en plan för hur de övriga partierna skall agera, om SD får 20-25 procent i nästa val, vilket betyder långt över en miljon väljare. En plan värd namnet lyser ännu med sin frånvaro.

Lars Hjertén

Moderat

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.