25 jun 2015 06:00

25 jun 2015 06:00

Låt kungen bli president

Kompromiss om monarkin Benny Sikter

Monarkin. Ingvar Persson skriver i sin insändare ”Rör inte vårt kungahus” att en republik med president inte skulle bli billigare och att vi förmodligen var fjärde år skulle få betala fallskärmar till avgående presidenter livet ut. (SLA 23 juni)

Men det kanske finns en kompromisslösning. Vad sägs om att Sverige blir en republik och att kung Carl Gustaf blir dess president? (Hans titel som statschef försvinner därmed.)

För att inte belasta medborgarna ekonomiskt kan presidenten leva ett mycket enkelt liv. Denne kan avvara eget kapital och egna inkomster och bara ha ett så kallat fritt vivre. (Inga ”fallskärmar” ges.)

Ett annat förslag är att presidentskapet fördelas mellan ministrarna i regeringen. Och för dessa ministrar gäller likaledes att avvara eget kapital och egna inkomster och bara ha ett så kallat fritt vivre. Och naturligtvis inga ”fallskärmar”.

Vad sägs om dessa förslag?

Men det kanske finns en kompromisslösning. Vad sägs om att Sverige blir en republik och att kung Carl Gustaf blir dess president? (Hans titel som statschef försvinner därmed.)

För att inte belasta medborgarna ekonomiskt kan presidenten leva ett mycket enkelt liv. Denne kan avvara eget kapital och egna inkomster och bara ha ett så kallat fritt vivre. (Inga ”fallskärmar” ges.)

Ett annat förslag är att presidentskapet fördelas mellan ministrarna i regeringen. Och för dessa ministrar gäller likaledes att avvara eget kapital och egna inkomster och bara ha ett så kallat fritt vivre. Och naturligtvis inga ”fallskärmar”.

Vad sägs om dessa förslag?

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.