02 jul 2015 06:00

02 jul 2015 06:00

Grupptryck bakom ungdomars drickande

Alkohol. Sommaren är här och återigen är det sannolikt att en hel del ungdomar och några äldre kommer att råka ut för misshandel och även en del våldtäkter i samband med fester och städernas nattliv. När man ser hur vissa yngre som druckit alkohol kan bete sig så kan man tycka att åldersgränsen för alkohol bör ligga kring 25-30 år istället. Då har ju ungdomarna en chans att komma bort från grupptryck som kan inpräglas så starkt i skoltiden. Grupptryck som gör att man kanske dricker alkohol eller tar andra droger och följer med på upptåg som kan bli stökiga.

Man kan undra varför vissa unga kvinnor och kvinnor överhuvudtaget vill gå ut i nattlivet och i miljöer med alkohol och droger. Man borde väl kunna ha trevligt och träffa folk på andra ställen och sätt om man vågar vara lite kontaktsökande?

Nä, tacka vet jag umgänge över åldersgränser och vegetarisk mat eftersom jag upplevde ett större inre lugn med det, från spänningar och hat i yngre dagar. Och läroplikt istället för skolplikt, som Finland, så kanske vi kan hindra en hel del mobbing och traumatiseringar av unga människor i skolan, och motverka grupptryck som kan få negativa spridningar i samhället.

Oskar Sjödin

Man kan undra varför vissa unga kvinnor och kvinnor överhuvudtaget vill gå ut i nattlivet och i miljöer med alkohol och droger. Man borde väl kunna ha trevligt och träffa folk på andra ställen och sätt om man vågar vara lite kontaktsökande?

Nä, tacka vet jag umgänge över åldersgränser och vegetarisk mat eftersom jag upplevde ett större inre lugn med det, från spänningar och hat i yngre dagar. Och läroplikt istället för skolplikt, som Finland, så kanske vi kan hindra en hel del mobbing och traumatiseringar av unga människor i skolan, och motverka grupptryck som kan få negativa spridningar i samhället.

Oskar Sjödin

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.