02 jul 2015 06:00

02 jul 2015 06:00

Skattehöjning döljs med konstiga ord

Chock för bilister

Bilism. Regeringen Stefan Löfven chockhöjer skatterna på bilismen. Bensinskatten höjs med 55 öre och dieselskatten med 60 öre. Löfven vill dessutom att skatten höjs automatiskt så den blir 50 procent högre på tio år.

Men som om inte detta var nog har Löfven tillsatt en utredning om ett bonusmalus-system. Det är latin för bra och dålig och kanske hoppas han lura någon väljare genom att tala latin. Förslaget innebär sänkt fordonsskatt för dyra supermiljöbilar och en höjning för alla andra. Och höjningen ska vara större än sänkningen.

På ren svenska handlar det om höjd fordonsskatt. Om Löfven lyssnade på sina egna myndigheter borde han halvera bilskatterna. Enligt en statlig utredning är nämligen skatten på bilism dubbelt så hög som de samlade kostnaderna för vägar, olyckor och miljöstörningar.

Lennart Bengtsson

Men som om inte detta var nog har Löfven tillsatt en utredning om ett bonusmalus-system. Det är latin för bra och dålig och kanske hoppas han lura någon väljare genom att tala latin. Förslaget innebär sänkt fordonsskatt för dyra supermiljöbilar och en höjning för alla andra. Och höjningen ska vara större än sänkningen.

På ren svenska handlar det om höjd fordonsskatt. Om Löfven lyssnade på sina egna myndigheter borde han halvera bilskatterna. Enligt en statlig utredning är nämligen skatten på bilism dubbelt så hög som de samlade kostnaderna för vägar, olyckor och miljöstörningar.

Lennart Bengtsson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.