03 jul 2015 06:00

03 jul 2015 06:00

Högtryck i Almedalen

Det är alltid lika fascinerande att dras in i Almedalsbruset. Alla dessa seminarier, debatter, föreläsningar, paneler, samtal, partiledartal och mingel som pågår från tidiga morgon till sena kvällen är enormt stimulerade.

Trots att jag varit med på så många politikerveckor på Gotland tycker jag det är lika kul varje år. Inte bara för att det går att lära sig nya saker hela tiden utan också för att det är så roligt att träffa samhällsintresserade män och kvinnor. Ett riktigt högtryck med andra ord i både aktiviteter och i vädret.

Men trots att det kul att springa på kändisar, politiker och mediapersonligheter för att småprata lite är det alldeles extra att träffa Skövdebor, för lite lokalpatriotiska måste vi ju få vara. Det är kul med representanter som kan tala om ungdomsverksamhet, försvaret och samverkan i Västsverige. Att Högskolan i Skövde gör avtryck i mängden, det gör mig extra stolt.

Som socialdemokrat är jag naturligtvis mest imponerad av Stefan Löfven, men jag träffade många andra som också tycker att han blir bättre och bättre för varje tal han håller. Han var oerhört tydlig med att investeringar för jobben är helt avgörande för att få ett jämlikare samhälle. Satsningarna på lärare och en bättre skola som presenterades är både nödvändiga och välkomna.

Dessutom var det bra att han inte angrep någon annan partiledare. Han talade istället om vikten av att samarbeta gör att klara utmaningarna vi står inför.

Andra höjdpunkter för min del var engagemanget för jämställdhet som jag sett på många håll i Visby i år. Som nyvald ordförande för UN women Sverige känns det extra kul att många ville tala om lönskillnaderna mellan män och kvinnor, rätt till heltid och stopp för våldet mot kvinnor.

Vi anordnade ett eget välbesökt seminarium på rubriken Egenmakt till eget liv. Det blev gripande berättelser från kvinnor som varit starka nog att ta sig ur destruktiva liv.

Jämställdhet är ingen kvinnofråga, det är en mänsklig rättighet. Både män och kvinnor vinner på ett jämställt samhälle och en en jämställd värld. Just nu pågår en global rörelse som uppmanar män att ta aktiv ställning för kvinnors rättigheter och jobba medvetet för att dela makten med kvinnorna och stoppa våldet. He for She kan förändra världen, både Emma Watsson och Stefan Löfven är UN-women ambassadörer för att fler ska ställa upp på HeForShe.

Så det var kul att ha en Heforshe t-shirt på sig när jag stötte på Stefan Löfven på sosseminglet i Santa Annas Ruin.

Monica Green

 

 

Trots att jag varit med på så många politikerveckor på Gotland tycker jag det är lika kul varje år. Inte bara för att det går att lära sig nya saker hela tiden utan också för att det är så roligt att träffa samhällsintresserade män och kvinnor. Ett riktigt högtryck med andra ord i både aktiviteter och i vädret.

Men trots att det kul att springa på kändisar, politiker och mediapersonligheter för att småprata lite är det alldeles extra att träffa Skövdebor, för lite lokalpatriotiska måste vi ju få vara. Det är kul med representanter som kan tala om ungdomsverksamhet, försvaret och samverkan i Västsverige. Att Högskolan i Skövde gör avtryck i mängden, det gör mig extra stolt.

Som socialdemokrat är jag naturligtvis mest imponerad av Stefan Löfven, men jag träffade många andra som också tycker att han blir bättre och bättre för varje tal han håller. Han var oerhört tydlig med att investeringar för jobben är helt avgörande för att få ett jämlikare samhälle. Satsningarna på lärare och en bättre skola som presenterades är både nödvändiga och välkomna.

Dessutom var det bra att han inte angrep någon annan partiledare. Han talade istället om vikten av att samarbeta gör att klara utmaningarna vi står inför.

Andra höjdpunkter för min del var engagemanget för jämställdhet som jag sett på många håll i Visby i år. Som nyvald ordförande för UN women Sverige känns det extra kul att många ville tala om lönskillnaderna mellan män och kvinnor, rätt till heltid och stopp för våldet mot kvinnor.

Vi anordnade ett eget välbesökt seminarium på rubriken Egenmakt till eget liv. Det blev gripande berättelser från kvinnor som varit starka nog att ta sig ur destruktiva liv.

Jämställdhet är ingen kvinnofråga, det är en mänsklig rättighet. Både män och kvinnor vinner på ett jämställt samhälle och en en jämställd värld. Just nu pågår en global rörelse som uppmanar män att ta aktiv ställning för kvinnors rättigheter och jobba medvetet för att dela makten med kvinnorna och stoppa våldet. He for She kan förändra världen, både Emma Watsson och Stefan Löfven är UN-women ambassadörer för att fler ska ställa upp på HeForShe.

Så det var kul att ha en Heforshe t-shirt på sig när jag stötte på Stefan Löfven på sosseminglet i Santa Annas Ruin.

Monica Green

 

 

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.