10 jul 2015 06:00

10 jul 2015 06:00

Förnyelse kräver nya svar

: Debatt.

Det är välkommet att Moderaterna till sist erkänner att arbetslösheten bland unga och utrikes födda existerar. Det är bara några år sedan Fredrik Reinfeldt helt avfärdade ungdomsarbetslösheten som en skapad synvilla. Vi är också glada över att Moderaterna nu delar vår slutsats att bristande gymnasiekompetens är en grundläggande orsak till problemet.

Men förnyelse kan inte stanna vid ett erkännande av problemen utan det krävs också nya svar. Där verkar Moderaterna tyvärr ha fastnat i samma politik som de förlorade valet 2014 på. Under Almedalsveckan utlovade Anna Kinberg Batra Sveriges största samlade satsning mot ungdomsarbetslösheten men blev det mer av samma gamla politik – ett nytt jobbskatteavdrag fast med annat namn.

När Moderaterna lämnade regeringen efter åtta år var arbetslösheten högre än när de tillträdde. Till och med Moderaternas egen valanalysgrupp har konstaterat att de inte hade några svar trovärdiga svar i jobbfrågan. Att då säga sig vilja trycka tillbaka arbetslösheten med mer jobbskatteavdrag är inte trovärdigt.

Förslaget är dessutom obegripligt. Anna Kinberg Batra säger att det nya jobbskatteavdraget är särskilt riktat mot låginkomsttagare trots att det ger mest i avdrag till de som tjänar mer än 30 000 kronor i månaden. De som tjänar minst får nöja sig med 17 kronor i månaden.

Men mest oroande är att Moderaterna inte vet hur de ska ha råd med mer jobbskatteavdrag. Ska det finansieras med färre lärare i skolan? Vill Moderaterna minska antalet barnmorskor i den redan hårt belastade förlossningsvården? Ska pensionärernas skatt höjas? Eller ska det kanske inte finansieras alls? I Moderaternas vårbudget infördes en ny kreativ form av finansiering som kallas beräkningstekniska justeringar, det vill säga rena hittepåpengar.

Nu har Anna Kinberg Batra varit partiledare i snart ett halvår och trots stora ord om förnyelse är det inte mycket som har hänt. Det vore bättre om hon istället för att lägga energi på att hitta på nya namn på jobbskatteavdragen frågar sig hur vi stärker de som står långt från arbetsmarknaden och ser till att Sverige kan konkurrera med kunskap även i framtiden. Det hade varit ett trovärdigt svar i jobbfrågan.

Fredrik Olovsson

ordförande i finansutskottet (S)

Monica Green

socialdemokrat i Finansutskottet

Det är välkommet att Moderaterna till sist erkänner att arbetslösheten bland unga och utrikes födda existerar. Det är bara några år sedan Fredrik Reinfeldt helt avfärdade ungdomsarbetslösheten som en skapad synvilla. Vi är också glada över att Moderaterna nu delar vår slutsats att bristande gymnasiekompetens är en grundläggande orsak till problemet.

Men förnyelse kan inte stanna vid ett erkännande av problemen utan det krävs också nya svar. Där verkar Moderaterna tyvärr ha fastnat i samma politik som de förlorade valet 2014 på. Under Almedalsveckan utlovade Anna Kinberg Batra Sveriges största samlade satsning mot ungdomsarbetslösheten men blev det mer av samma gamla politik – ett nytt jobbskatteavdrag fast med annat namn.

När Moderaterna lämnade regeringen efter åtta år var arbetslösheten högre än när de tillträdde. Till och med Moderaternas egen valanalysgrupp har konstaterat att de inte hade några svar trovärdiga svar i jobbfrågan. Att då säga sig vilja trycka tillbaka arbetslösheten med mer jobbskatteavdrag är inte trovärdigt.

Förslaget är dessutom obegripligt. Anna Kinberg Batra säger att det nya jobbskatteavdraget är särskilt riktat mot låginkomsttagare trots att det ger mest i avdrag till de som tjänar mer än 30 000 kronor i månaden. De som tjänar minst får nöja sig med 17 kronor i månaden.

Men mest oroande är att Moderaterna inte vet hur de ska ha råd med mer jobbskatteavdrag. Ska det finansieras med färre lärare i skolan? Vill Moderaterna minska antalet barnmorskor i den redan hårt belastade förlossningsvården? Ska pensionärernas skatt höjas? Eller ska det kanske inte finansieras alls? I Moderaternas vårbudget infördes en ny kreativ form av finansiering som kallas beräkningstekniska justeringar, det vill säga rena hittepåpengar.

Nu har Anna Kinberg Batra varit partiledare i snart ett halvår och trots stora ord om förnyelse är det inte mycket som har hänt. Det vore bättre om hon istället för att lägga energi på att hitta på nya namn på jobbskatteavdragen frågar sig hur vi stärker de som står långt från arbetsmarknaden och ser till att Sverige kan konkurrera med kunskap även i framtiden. Det hade varit ett trovärdigt svar i jobbfrågan.

Fredrik Olovsson

ordförande i finansutskottet (S)

Monica Green

socialdemokrat i Finansutskottet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.