10 jul 2015 06:00

10 jul 2015 06:00

Försvåra importen av kött

Samvetet vid köttdisken

Köttskatt. Att köttet är en av våra främsta miljöbovar är det väl igen som säger i mot men är verkligen beskattning rätt väg att gå? Att likvärdigt höja priserna på danskt och tyskt kött som det svenska eller ekologiska kan ha motsatt effekt. Köttkonsumtionen riskerar då att inte gå ner alls utan gör att folk flyttar handen från svenska eller ekologiska till det danska eller tyska i köttdisken.

Men priserna måste upp och konsumtionen ner, så hur ska vi göra? Personligen tror jag istället på att förbjuda eller försvåra import av kött till exempel genom straffskatt. Genom att få bort det importerade köttet från hyllorna så försvinner det billiga köttet och kvar blir bara det svenska som redan är dyrt. På så sätt kan vi höja priserna utan att gynna det importerade. Många inklusive mig själv skulle även vara glada att slippa dividera med sitt samvete varje gång man står i köttdisken.

Emma Holmén

Men priserna måste upp och konsumtionen ner, så hur ska vi göra? Personligen tror jag istället på att förbjuda eller försvåra import av kött till exempel genom straffskatt. Genom att få bort det importerade köttet från hyllorna så försvinner det billiga köttet och kvar blir bara det svenska som redan är dyrt. På så sätt kan vi höja priserna utan att gynna det importerade. Många inklusive mig själv skulle även vara glada att slippa dividera med sitt samvete varje gång man står i köttdisken.

Emma Holmén

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.