10 jul 2015 06:00

10 jul 2015 06:00

Skapa balans i samhället

POLITISKT OBUNDEN: Politiker är långt ifrån verkligheten, Lennart Karlsson

Flyktingpolitik. Hör ibland att ”vi som har det så bra ska dela med oss”, när exempelvis flyktingpolitik diskuteras med och inom det politiska etablissemanget. I ena ringhörnan står politiker som pratar sig varma för det flyktingmottagande vi har, med fastighetsägare och andra organisationer som i bakgrunden inväntar förändringar och tar emot bidrag för allt från utbildningar till bostad och tolkar. I andra ringhörnan står arbetssökande och unga som söker utbildningar, arbete och bostad. Även äldre som trots att de känner sig otrygga och skulle behöva flytta till äldre-/serviceboende får sina behov ifrågasatta med anhöriga som söker stötta (och kanske överklagar) i bakgrunden.

Anhörigvård och hemtjänst har ökat dramatiskt i Sverige, kommuner är mer intresserade av att spara pengar än ge människor möjlighet att flytta till boendeformer som är relevanta. Hyresrätten och äldreboendet snart ett minne blott? Från regeringshåll - ända sedan förra regeringen till nu - har man bestämt att exempelvis bilister ska mjölkas på skatt. Både vägtrafikskatt och drivmedelsskatt. Varför gör man det om nu landet är så rikt? Skatt på kärnkraft. När kommer skatt på vindkraft?

Jag tror inte på att ”ladorna stod tomma” efter den borgerliga regeringen. Men jag ser det som uppenbart att de flesta av våra politiker lever och verkar så långt ifrån vanliga människors vardag att de missar (eller struntar i?) en mängd behov som är högst reella för de flesta. Kritiserar man deras planer, där de innebär att ha en frikostig invandringspolitik, kallas man rasist. Vi har haft en regering som ökade klyftorna i samhället. Vi har idag en regering som var uselt förberedd. Vi fick en opposition som vägrade sätta sig vid förhandlingsbordet. Ett parti blev utestängt trots en stor väljargrupp. Svenska folket förtjänar en inkluderande politik där de som har behov får dem tillgodosedda, inte en exkluderande politik där man pratar om särintressen. Skapa balans i samhället borde vara prio 1 i politiken.

Flyktingpolitik. Hör ibland att ”vi som har det så bra ska dela med oss”, när exempelvis flyktingpolitik diskuteras med och inom det politiska etablissemanget. I ena ringhörnan står politiker som pratar sig varma för det flyktingmottagande vi har, med fastighetsägare och andra organisationer som i bakgrunden inväntar förändringar och tar emot bidrag för allt från utbildningar till bostad och tolkar. I andra ringhörnan står arbetssökande och unga som söker utbildningar, arbete och bostad. Även äldre som trots att de känner sig otrygga och skulle behöva flytta till äldre-/serviceboende får sina behov ifrågasatta med anhöriga som söker stötta (och kanske överklagar) i bakgrunden.

Anhörigvård och hemtjänst har ökat dramatiskt i Sverige, kommuner är mer intresserade av att spara pengar än ge människor möjlighet att flytta till boendeformer som är relevanta. Hyresrätten och äldreboendet snart ett minne blott? Från regeringshåll - ända sedan förra regeringen till nu - har man bestämt att exempelvis bilister ska mjölkas på skatt. Både vägtrafikskatt och drivmedelsskatt. Varför gör man det om nu landet är så rikt? Skatt på kärnkraft. När kommer skatt på vindkraft?

Jag tror inte på att ”ladorna stod tomma” efter den borgerliga regeringen. Men jag ser det som uppenbart att de flesta av våra politiker lever och verkar så långt ifrån vanliga människors vardag att de missar (eller struntar i?) en mängd behov som är högst reella för de flesta. Kritiserar man deras planer, där de innebär att ha en frikostig invandringspolitik, kallas man rasist. Vi har haft en regering som ökade klyftorna i samhället. Vi har idag en regering som var uselt förberedd. Vi fick en opposition som vägrade sätta sig vid förhandlingsbordet. Ett parti blev utestängt trots en stor väljargrupp. Svenska folket förtjänar en inkluderande politik där de som har behov får dem tillgodosedda, inte en exkluderande politik där man pratar om särintressen. Skapa balans i samhället borde vara prio 1 i politiken.

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.