10 jul 2015 06:00

10 jul 2015 10:52

Stor risk att hundar får värmeslag

Hundar, värme och bad

Under sommaren vet hundägare att varma sommardagar inte bara är härliga. Hunden flämtar, tycker det är allmänt jobbigt och människan vill åka och bada. Finns det någon vassrugge där vi gemensamt kan svalka oss?

Många vet nog (men tyvärr inte alla) att hundar kan ha svårt att hantera värme och löper stor risk för att drabbas av värmeslag. De saknar svettkörtlar och svalkar sig genom att flämta. Valpar och gamla hundar är extra känsliga. Det är viktigt att ha vatten och skugga tillgänglig. Ibland kan man tom behöva lägga våta handdukar på hunden för att sänka kroppstemperaturen.

Att en sommardag sätta sig i bilen och åka till Lidköpings fina hundbad är ju ett alternativ, men kanske inte varje gång. Det gäller att hitta någon plats där man känner sig välkommen och hunden kan få kyla ner sig en stund. Kanske leka lite grand?

Vatten, men tänk den glädje som varar. Kanske har man otur och träffar på någon som inte alls förstår och inte vet att hundar inte kissar i vatten. Det gör ju däremot de flesta småbarn och säkert många vuxna.

Hammarn, Brevik med sin långa strand är ett alternativ. Här borde alla få plats och känna sig välkomna. Den första delen saknar ju strand och skuggan kommer snabbt. Här vill inte de flesta inte ligga.

Tänk om du Andreas Borg istället hade tagit chansen och gett dina pojkar den insikten, istället för att lägga energi på bilregister och insändare.

Förresten, du kunde väl spolat av ungarna med duschen. De hade ju redan badat!

Många vet nog (men tyvärr inte alla) att hundar kan ha svårt att hantera värme och löper stor risk för att drabbas av värmeslag. De saknar svettkörtlar och svalkar sig genom att flämta. Valpar och gamla hundar är extra känsliga. Det är viktigt att ha vatten och skugga tillgänglig. Ibland kan man tom behöva lägga våta handdukar på hunden för att sänka kroppstemperaturen.

Att en sommardag sätta sig i bilen och åka till Lidköpings fina hundbad är ju ett alternativ, men kanske inte varje gång. Det gäller att hitta någon plats där man känner sig välkommen och hunden kan få kyla ner sig en stund. Kanske leka lite grand?

Vatten, men tänk den glädje som varar. Kanske har man otur och träffar på någon som inte alls förstår och inte vet att hundar inte kissar i vatten. Det gör ju däremot de flesta småbarn och säkert många vuxna.

Hammarn, Brevik med sin långa strand är ett alternativ. Här borde alla få plats och känna sig välkomna. Den första delen saknar ju strand och skuggan kommer snabbt. Här vill inte de flesta inte ligga.

Tänk om du Andreas Borg istället hade tagit chansen och gett dina pojkar den insikten, istället för att lägga energi på bilregister och insändare.

Förresten, du kunde väl spolat av ungarna med duschen. De hade ju redan badat!

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.