10 jul 2015 06:00

10 jul 2015 06:00

Foto: Jenny Allvin

Vill inte bada med andras djur

Stränderna i Brevik

Djurbad. Tack Andreas Borg för din tydliga insändare om hur djurförbudet - och normalt badvett - nonchaleras på Breviks stränder. Läget är lika illa på övriga stränder i Brevik. Enda stället där vi hittat en skylt med uttryckligt förbud mot hundar är vid parkeringsplatsen vid Breviks camping. Men då den vid sällsynta fall respekteras tolkar hundägarna den som att förbudet gäller endast nedanför skylten, och inte hela stranden. Det är riktigt illa eftersom den bästa delen av stranden är strax norr om skylten (nedanför campingen), samt norr om piren mot Breviks kyrka. Vi som försöker låta våra barn vara så mycket som möjligt i skugga går ner vid kyrkan eller till svalkande trädskugga norr om piren och där fullkomligt vimlar det av hundar.

Våra barn har precis som insändarskribentens klagat på hundarna. De vill inte vara i närheten av dem och vill absolut inte vara i vattnet med dem. Nu måste Karlsborgs kommun agera, kanske i samarbete med hembygdsföreningen och campingen? Det måste upp fler tydliga skyltar längs med stranden vid samtliga nedfarter och gångstigar, samt några rader om påföljd för överträdelse, samt ett nummer man kan ringa för att anmäla djurägarna. Vi har så få soldagar i Sverige och det är så synd att förvägra våra barn det största sommarnöjet: att få bada.

Tilläggas bör att vi inte är hundhatare på något sätt. Vi har själva hund och om det är en mycket varm sommar letar vi upp en avlägsen skogstjärn, eller mindre attraktiv sjö där hunden kan få svalka sig i avskildhet. För hundar och hästar måste det inte vara sandstrand och sandbotten vid Vättern, utan duger bra med skogssjöar. Vi badar absolut aldrig med hunden i närheten av andra badare på allmänna stränder eller binder hunden på en strand med andra människor.

Det är otroligt att sådant normalt folkvett måste poängteras, men: skulle inte kommunen i broschyrer och på hemsidan även kunna upplysa om var det finns sjöar där det är lämpligt att ta med djur - och var det inte är tillåtet? Vi som inte vill bada med andras djur måste kunna få vistas på badstränderna.

Breviksbadarna

Djurbad. Tack Andreas Borg för din tydliga insändare om hur djurförbudet - och normalt badvett - nonchaleras på Breviks stränder. Läget är lika illa på övriga stränder i Brevik. Enda stället där vi hittat en skylt med uttryckligt förbud mot hundar är vid parkeringsplatsen vid Breviks camping. Men då den vid sällsynta fall respekteras tolkar hundägarna den som att förbudet gäller endast nedanför skylten, och inte hela stranden. Det är riktigt illa eftersom den bästa delen av stranden är strax norr om skylten (nedanför campingen), samt norr om piren mot Breviks kyrka. Vi som försöker låta våra barn vara så mycket som möjligt i skugga går ner vid kyrkan eller till svalkande trädskugga norr om piren och där fullkomligt vimlar det av hundar.

Våra barn har precis som insändarskribentens klagat på hundarna. De vill inte vara i närheten av dem och vill absolut inte vara i vattnet med dem. Nu måste Karlsborgs kommun agera, kanske i samarbete med hembygdsföreningen och campingen? Det måste upp fler tydliga skyltar längs med stranden vid samtliga nedfarter och gångstigar, samt några rader om påföljd för överträdelse, samt ett nummer man kan ringa för att anmäla djurägarna. Vi har så få soldagar i Sverige och det är så synd att förvägra våra barn det största sommarnöjet: att få bada.

Tilläggas bör att vi inte är hundhatare på något sätt. Vi har själva hund och om det är en mycket varm sommar letar vi upp en avlägsen skogstjärn, eller mindre attraktiv sjö där hunden kan få svalka sig i avskildhet. För hundar och hästar måste det inte vara sandstrand och sandbotten vid Vättern, utan duger bra med skogssjöar. Vi badar absolut aldrig med hunden i närheten av andra badare på allmänna stränder eller binder hunden på en strand med andra människor.

Det är otroligt att sådant normalt folkvett måste poängteras, men: skulle inte kommunen i broschyrer och på hemsidan även kunna upplysa om var det finns sjöar där det är lämpligt att ta med djur - och var det inte är tillåtet? Vi som inte vill bada med andras djur måste kunna få vistas på badstränderna.

Breviksbadarna

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.