17 jul 2015 06:00

17 jul 2015 06:00

Ställ krav på maten

Djurskyddet lönar sig

Djurskydd. Nu är grillsäsongen här. För många av oss är det en extra njutning att tända grillen och fixa en härlig middag med god mat. Oavsett om det är ryggbiff, revben eller något annat som grillas så blir maten godare om djuren har haft det bra när de föddes upp.

Svenskt lantbruk har mycket bättre djurvälfärd än andra länder. Faktum är att Sverige är ett av världens bästa länder på djurskydd. Korna får gå ute och beta, grisarna ha knorren kvar och kultingarna får dia hos suggan längre än i övriga Europa. Våra djur är också Europas friskaste och Sverige är det land som i särklass använder minst antibiotika i djuruppfödningen.

Det goda svenska djurskyddet lönar sig. För djuren, för miljön och för folkhälsan. Men tyvärr inte alltid för den svenska bonden. För det kostar pengar att ge grisen det extra utrymmet, att se till att hönan kan bete sig naturligt och att kon kan beta fritt under sommaren.

Därför vill Centerpartiet se till att det ska vara lätt att välja varor som producerats med svensk standard på djurskyddet.

Det krävs också att all offentlig verksamhet i Sverige tar sitt ansvar. Därför vill Centerpartiet att det införs krav på svensk standard på djurskyddet vid upphandling av kött och andra animaliska produkter. Det är närodlad politik som är bra för djuren, miljön och hälsan.

Gör som Centerpartiet och ställ krav på maten som serveras i skolor, på äldreboende och som läggs på din grill.

Hans Johansson

1:e vice ordförande Centerpartiet Skaraborg

Svenskt lantbruk har mycket bättre djurvälfärd än andra länder. Faktum är att Sverige är ett av världens bästa länder på djurskydd. Korna får gå ute och beta, grisarna ha knorren kvar och kultingarna får dia hos suggan längre än i övriga Europa. Våra djur är också Europas friskaste och Sverige är det land som i särklass använder minst antibiotika i djuruppfödningen.

Det goda svenska djurskyddet lönar sig. För djuren, för miljön och för folkhälsan. Men tyvärr inte alltid för den svenska bonden. För det kostar pengar att ge grisen det extra utrymmet, att se till att hönan kan bete sig naturligt och att kon kan beta fritt under sommaren.

Därför vill Centerpartiet se till att det ska vara lätt att välja varor som producerats med svensk standard på djurskyddet.

Det krävs också att all offentlig verksamhet i Sverige tar sitt ansvar. Därför vill Centerpartiet att det införs krav på svensk standard på djurskyddet vid upphandling av kött och andra animaliska produkter. Det är närodlad politik som är bra för djuren, miljön och hälsan.

Gör som Centerpartiet och ställ krav på maten som serveras i skolor, på äldreboende och som läggs på din grill.

Hans Johansson

1:e vice ordförande Centerpartiet Skaraborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.