21 jul 2015 06:00

21 jul 2015 06:00

Reagera nu – innan det är för sent

HANDELSAVTAL

Avreglering. TTIP uttalas ibland som T-tip, är ett handelsavtal, Transatlantic Trade and Investment Partnership som nu förhandlas mellan EU och USA. Förhandlingarna pågår i det tysta, insynen är minimal. Många folkrörelser med flera är oroliga för avtalets konsekvenser för miljön, välfärden och demokratin.

Kort sagt handlar TTIP-avtalet mycket om att ta bort det som näringslivet kallar ”tekniska handelshinder”. Målet är att avreglera så att industri och näringsliv ska kunna sälja fler produkter. Det betyder att Sveriges och EU:s regler och standarder inom en lång rad områden som till exempel matsäkerhet, konsumentskydd och miljö riskerar att bli sänkta eller avskaffade som en följd av avtalet. Konkret innebär det också till exempel att ett företag i USA kan stämma svenska staten om vi har strängare regler.

Det gäller nu för oss alla att reagera och ta ställning innan avtalet är färdigförhandlat och underskrivet – då är det för sent!

Sture Grönblad

Miljöpartiet och miljöföreningen Jordens Vänner

Kort sagt handlar TTIP-avtalet mycket om att ta bort det som näringslivet kallar ”tekniska handelshinder”. Målet är att avreglera så att industri och näringsliv ska kunna sälja fler produkter. Det betyder att Sveriges och EU:s regler och standarder inom en lång rad områden som till exempel matsäkerhet, konsumentskydd och miljö riskerar att bli sänkta eller avskaffade som en följd av avtalet. Konkret innebär det också till exempel att ett företag i USA kan stämma svenska staten om vi har strängare regler.

Det gäller nu för oss alla att reagera och ta ställning innan avtalet är färdigförhandlat och underskrivet – då är det för sent!

Sture Grönblad

Miljöpartiet och miljöföreningen Jordens Vänner

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.