22 jul 2015 06:00

22 jul 2015 06:00

Det handlar om människor

EU-MIGRANTER

Kränkande. ”De finns utanför matbutikerna, i parkerna, kring uteserveringarna.” ”Deras vistelse medför även sanitära olägenheter”.

Det handlar inte om råttor och tidsperioden är inte 1800-talet. Det handlar om människor, EU-migranter och året är 2015 i Sverige. Citaten är hämtade ur Nya Wermlands-Tidningen i ett pressklipp som fanns att läsa i SLA debatt för några dagar sedan. Man skriver att de genom tiggeri tar upp utrymmen som är avsedda för pensionärer och barnfamiljer, som därför tvingas att söka sig någon annanstans eller i värsta fall slutar att vistas ute på somrarna.

Man blir mörkrädd, man läser det om igen, jo det är sant, det står så. Det är kränkande och ofattbart att en tidning uttrycker sig på detta förödmjukande sätt.

Den som kan skriva så här har helt tappat kontakten med sina känslor och förmågan att sätta sig in i andras lidande. Kan man förstå andras lidande så har man svårt att stå ut med deras smärta och det blir självklart att visa medkänsla för både människor och djur.

Genom den fria rörligheten som garanteras av EU så har de lika stor rättighet att vistas i vårt samhälle som vilken annan svensk som helst under tre månader. I FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna slås det fast att den ”gäller för alla och att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De mänskliga rättigheterna är universella, de gäller över hela världen, oavsett land, kultur eller specifik situation”.

Att ta kontakt med dessa migranter är givande både för barnfamiljer och pensionärer och jag lovar att de skulle få en helt annan inställning till dessa fattiga människor än vad Nya Wermlandstidningen har. Romerna har varit förföljda i minst 500 år och alla vi som bor i Europa, inklusive Rumänien och Bulgarien har ett ansvar att se till att det blir ett slut på detta. Vi måste förstå deras utsatta situation, inget arbete, barn att försörja, ingen socialhjälp. Något måste de ju göra, hur skulle vi själva göra i samma läge?

Det krävs mycket kreativitet av dessa fattiga människor att ta sig de cirka 250 milen till Sverige. Vi som välfärdsstat måste visa solidaritet och medkänsla med utsatta människor i nöd, de måste ju få existera och de gör oss inget ont och om de får en liten slant så är väl det ingen stor uppoffring från vår sida. Vi vet av historien från 30- och 40-talet hur det kan gå när samhällen tappar kontakten med känslorna.

Leif Norén

Det handlar inte om råttor och tidsperioden är inte 1800-talet. Det handlar om människor, EU-migranter och året är 2015 i Sverige. Citaten är hämtade ur Nya Wermlands-Tidningen i ett pressklipp som fanns att läsa i SLA debatt för några dagar sedan. Man skriver att de genom tiggeri tar upp utrymmen som är avsedda för pensionärer och barnfamiljer, som därför tvingas att söka sig någon annanstans eller i värsta fall slutar att vistas ute på somrarna.

Man blir mörkrädd, man läser det om igen, jo det är sant, det står så. Det är kränkande och ofattbart att en tidning uttrycker sig på detta förödmjukande sätt.

Den som kan skriva så här har helt tappat kontakten med sina känslor och förmågan att sätta sig in i andras lidande. Kan man förstå andras lidande så har man svårt att stå ut med deras smärta och det blir självklart att visa medkänsla för både människor och djur.

Genom den fria rörligheten som garanteras av EU så har de lika stor rättighet att vistas i vårt samhälle som vilken annan svensk som helst under tre månader. I FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna slås det fast att den ”gäller för alla och att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De mänskliga rättigheterna är universella, de gäller över hela världen, oavsett land, kultur eller specifik situation”.

Att ta kontakt med dessa migranter är givande både för barnfamiljer och pensionärer och jag lovar att de skulle få en helt annan inställning till dessa fattiga människor än vad Nya Wermlandstidningen har. Romerna har varit förföljda i minst 500 år och alla vi som bor i Europa, inklusive Rumänien och Bulgarien har ett ansvar att se till att det blir ett slut på detta. Vi måste förstå deras utsatta situation, inget arbete, barn att försörja, ingen socialhjälp. Något måste de ju göra, hur skulle vi själva göra i samma läge?

Det krävs mycket kreativitet av dessa fattiga människor att ta sig de cirka 250 milen till Sverige. Vi som välfärdsstat måste visa solidaritet och medkänsla med utsatta människor i nöd, de måste ju få existera och de gör oss inget ont och om de får en liten slant så är väl det ingen stor uppoffring från vår sida. Vi vet av historien från 30- och 40-talet hur det kan gå när samhällen tappar kontakten med känslorna.

Leif Norén

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.