04 aug 2015 06:00

04 aug 2015 06:00

Frihandel ja, men på vilka villkor?

ANTIBIOTIKA I DJURUPPFÖDNINGEN

Sedan flera år pågår förhandlingar mellan EU och USA om ett frihandelsavtal benämnt TTIP. (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Avsikten sägs vara att underlätta export – import för alla!

Men det finns hakar. Inom EU är det förbjudet att i tillväxtfrämjande syfte utfordra djur med antibiotika. Förbudet kom 2006 efter svenska påtryckningar.

Nu har EU-kommissionen beslutat att inte driva frågan om antibiotika och annan tillväxtfrämjande utfordring av köttdjur i förhandlingarna. Att så är fallet bekräftar EU:s chefsförhandlare Garcia Bercero för tidningen Land.

Samma negativa besked har (enligt Land) LRF:s experter fått då de under våren uppvaktat handelskommissionär Cecilia Malmströms stab inför förhandlingarna. Där ligger flera kontroversiella frågor på bordet. T.ex. det amerikanska bruket att klordoppa kyckling och att ge djur hormoner i tillväxtsyfte.

Ett av USA:s uttalade mål är att TTIP ska bana väg för en kraftigt ökad export av kött till EU. Inte minst de lägre kostnaderna för köttproduktionen ser man i USA som en fördel. Risken är stor att TTIP innebär ett bakslag för vår ambition att minska användningen av antibiotika i djuruppfödningen. Vi vet idag att den ökande bakterieresistensen orsakar tusentals dödsoffer. Om vi av tungt vägande skäl förbjudit tillväxtfrämjande användning av antibiotika och hormoner i vår djurhållning, borde det vara självklart att förbjuda all införsel av kött producerat med dessa hos oss olagliga metoder!

Fri handel kan vara bra, men det beror på villkoren! Om det blir fritt fram för import av det hormon- och antibiotikastinna köttet från USA är det kanske bra för USA:s farmare. För våra lantbrukare innebär det illojal konkurrens!

Om EU:s förhandlare godtar ett avtal som innebär införsel till EU av livsmedel som vi är förbjudna att producera på hemmaplan, var finns då logiken? Uppenbarligen inte i Bryssel!

Bertil Wallgren (MP)

Floby

Men det finns hakar. Inom EU är det förbjudet att i tillväxtfrämjande syfte utfordra djur med antibiotika. Förbudet kom 2006 efter svenska påtryckningar.

Nu har EU-kommissionen beslutat att inte driva frågan om antibiotika och annan tillväxtfrämjande utfordring av köttdjur i förhandlingarna. Att så är fallet bekräftar EU:s chefsförhandlare Garcia Bercero för tidningen Land.

Samma negativa besked har (enligt Land) LRF:s experter fått då de under våren uppvaktat handelskommissionär Cecilia Malmströms stab inför förhandlingarna. Där ligger flera kontroversiella frågor på bordet. T.ex. det amerikanska bruket att klordoppa kyckling och att ge djur hormoner i tillväxtsyfte.

Ett av USA:s uttalade mål är att TTIP ska bana väg för en kraftigt ökad export av kött till EU. Inte minst de lägre kostnaderna för köttproduktionen ser man i USA som en fördel. Risken är stor att TTIP innebär ett bakslag för vår ambition att minska användningen av antibiotika i djuruppfödningen. Vi vet idag att den ökande bakterieresistensen orsakar tusentals dödsoffer. Om vi av tungt vägande skäl förbjudit tillväxtfrämjande användning av antibiotika och hormoner i vår djurhållning, borde det vara självklart att förbjuda all införsel av kött producerat med dessa hos oss olagliga metoder!

Fri handel kan vara bra, men det beror på villkoren! Om det blir fritt fram för import av det hormon- och antibiotikastinna köttet från USA är det kanske bra för USA:s farmare. För våra lantbrukare innebär det illojal konkurrens!

Om EU:s förhandlare godtar ett avtal som innebär införsel till EU av livsmedel som vi är förbjudna att producera på hemmaplan, var finns då logiken? Uppenbarligen inte i Bryssel!

Bertil Wallgren (MP)

Floby

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.