04 aug 2015 06:00

04 aug 2015 06:00

Sjukpensionärer diskrimineras

Replik. Angående Maria Wermes insändare i SLA 24/7 om välfärd.

Jag instämmer med dig om att sjukersättningen behöver höjas till en mer anständig nivå. Jag hörde på nyheterna att de som hade lägst ålderspension d.v.s. garantipension, fick en sänkning av pensionen, medan övriga fick en höjning p.g.a. av att det beräknades på ett annat sätt där det följde prisbasbeloppet.

Detsamma gäller för sjukpensionärer (sjukersättning), det är samma beräkningssätt. Det som det inte talas om är att det också är en högre skatt för sjukpensionärer (sjukersättning) liksom för sjuka och arbetslösa.

Det talas endast om sänkning av ålderspensionsskatten som idag ligger lägre än för sjukpensionärer, men som också behöver justeras till samma som skattenivå som löntagare precis som för sjukpensionärer, sjuka och arbetslösa. Det handlar om flera tusen kronor som en löntagare får ut mer efter skatt på samma inkomstnivå som en sjukpensionär, sjuk eller arbetslös. Detta kan man gå in på Skatteverkets hemsida och räkna ut. Detta diskriminerar de sjuka, och gör också att barn till de sjukpensionärer där det betalas underhållsstöd genom FK på så sätt får mindre kvar i plånboken än den som jobbar med samma inkomstnivå.

Dessutom tas inte kostnaden för underhållsstöd med i beräkningen vid ansökan om försörjningsstöd, liksom bostadstillägget blir lägre om det är en deltidssjukersättning och personen blir sjuk på den del den ska arbeta.

När en sjukersättning beviljas så är det ju för en längre tid, och därför behöver också nivån höjas. Det hänvisas ju av politiker till att försörjningsstöd är till för korta perioder, därför tycker de att nivån ska vara låg, men här handlar det om människor med sjukersättning som t.o.m. lever under och vid samma nivåer.

Men även försörjningsstödet behöver höjas till en drägligare nivå. Ekonomiska bekymmer är ju till med forskningen överens om att det kan leda till hälsobesvär. Dessutom blir ju inte tillvaron bättre av att känna ett utanförskap, att inte kunna delta i samhället på samma ekonomiska och sociala villkor. Att t ex kunna betala för en kurskostnad, ta en fika med vänner på ett kafè, kunna åka och hälsa på familj och vänner, men också kunna handla sin mat utan att få ont i magen om hur man ska reda ut det ekonomiska.

Regeringen pratade om att en sänkning av jobbskatteavdraget för en löntagare med 60 000 kr skulle sänkas med 250 kr i månaden och pengarna skulle användas till nya bostäder, men dessa 250 kr i månaden är ju mindre än vad en låginkomsttagare som är sjuk får betala i extra skatt per månad. Det borde istället i första hand se till att satsas på att justera skatten så sjukpensionärer, sjuka och arbetslösa inte ska straffbeskattas.

Bostäder är viktigt men inte på bekostnad av de sjukas hälsa och ekonomi, utan då får man leta efter en annan inkomstkälla än att fortsätta diskriminera sjukpensionärer, sjuka och arbetslösa.

Stoppa diskrimineringen

Jag instämmer med dig om att sjukersättningen behöver höjas till en mer anständig nivå. Jag hörde på nyheterna att de som hade lägst ålderspension d.v.s. garantipension, fick en sänkning av pensionen, medan övriga fick en höjning p.g.a. av att det beräknades på ett annat sätt där det följde prisbasbeloppet.

Detsamma gäller för sjukpensionärer (sjukersättning), det är samma beräkningssätt. Det som det inte talas om är att det också är en högre skatt för sjukpensionärer (sjukersättning) liksom för sjuka och arbetslösa.

Det talas endast om sänkning av ålderspensionsskatten som idag ligger lägre än för sjukpensionärer, men som också behöver justeras till samma som skattenivå som löntagare precis som för sjukpensionärer, sjuka och arbetslösa. Det handlar om flera tusen kronor som en löntagare får ut mer efter skatt på samma inkomstnivå som en sjukpensionär, sjuk eller arbetslös. Detta kan man gå in på Skatteverkets hemsida och räkna ut. Detta diskriminerar de sjuka, och gör också att barn till de sjukpensionärer där det betalas underhållsstöd genom FK på så sätt får mindre kvar i plånboken än den som jobbar med samma inkomstnivå.

Dessutom tas inte kostnaden för underhållsstöd med i beräkningen vid ansökan om försörjningsstöd, liksom bostadstillägget blir lägre om det är en deltidssjukersättning och personen blir sjuk på den del den ska arbeta.

När en sjukersättning beviljas så är det ju för en längre tid, och därför behöver också nivån höjas. Det hänvisas ju av politiker till att försörjningsstöd är till för korta perioder, därför tycker de att nivån ska vara låg, men här handlar det om människor med sjukersättning som t.o.m. lever under och vid samma nivåer.

Men även försörjningsstödet behöver höjas till en drägligare nivå. Ekonomiska bekymmer är ju till med forskningen överens om att det kan leda till hälsobesvär. Dessutom blir ju inte tillvaron bättre av att känna ett utanförskap, att inte kunna delta i samhället på samma ekonomiska och sociala villkor. Att t ex kunna betala för en kurskostnad, ta en fika med vänner på ett kafè, kunna åka och hälsa på familj och vänner, men också kunna handla sin mat utan att få ont i magen om hur man ska reda ut det ekonomiska.

Regeringen pratade om att en sänkning av jobbskatteavdraget för en löntagare med 60 000 kr skulle sänkas med 250 kr i månaden och pengarna skulle användas till nya bostäder, men dessa 250 kr i månaden är ju mindre än vad en låginkomsttagare som är sjuk får betala i extra skatt per månad. Det borde istället i första hand se till att satsas på att justera skatten så sjukpensionärer, sjuka och arbetslösa inte ska straffbeskattas.

Bostäder är viktigt men inte på bekostnad av de sjukas hälsa och ekonomi, utan då får man leta efter en annan inkomstkälla än att fortsätta diskriminera sjukpensionärer, sjuka och arbetslösa.

Stoppa diskrimineringen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.