08 aug 2015 06:01

08 aug 2015 06:01

Varför vårdas terrorister på svenska sjukhus?

KRIGSSKADOR

300 personer folkbokförda i Sverige har vårdats för krigsskador de senaste fem åren enligt en granskning som SVT Nyheter Väst har gjort. Siffrorna är en indikation på att fler reser från Sverige än vad som Säpo och andra myndigheter tidigare har bedömt.

De som vårdas på sjukhus för krigsskador klassificeras enligt en särskild kod som heter Y36 och det är denna kod som SVT har använt i sin analys.

Tyvärr används inte samma kod för Primärvården så där går det inte att få motsvarande uppföljning, men bara förra året hade man över 3 000 besök i primärvården när det gäller posttraumatisk stress och andra besvär efter krigsupplevelser bara i Göteborg. Enligt Försvarsmakten så var det för perioden 2010–2012 sju personer som skadades i Afghanistan och som kan ha behov av denna typ av vård. Sedan dess har ingen svensk vårdats för krigsskador säger Mikael Abrahamsson vid Försvarsmaktens Informationsstab.

Redan idag så har alltså svensk sjukvård och primärvård en avsevärd belastning från människor som slagits för olika terroristgrupperingar och som nu vårdas på olika sätt i Sverige.

Men det slutar inte där. Av de två personer som häktades i Göteborg misstänkta för krigsbrott, så släpptes den ena ur häktet då han av hovrätten ansågs för skadad för att sitta häktad. Mannen ifråga är rullstolsbunden efter att ha fått bland annat svåra huvudskador. Han måste ha vård i stort sett dygnet runt.

Hans fru håller nu på att etablera ett assistansföretag med syfte att kunna vårda mannen. Om detta lyckas, så innebär det att svenska skattebetalare kommer att få stå för en livslång försörjning för terrorister som slagit för IS och liknande organisationer. Sverige kommer att bli ett paradis för skadade terrorister.

Inget av de båda förhållandena som beskrivits ovan är rimliga. Om svensk lagstiftning medger vård och livslång försörjning för människor som begått krigsbrott, så måste lagstiftningen ändras. Det får inte vara så att IS och andra organisationer tillåts lämpa över bördan när det gäller vård av skadade och deras försörjning på de stater som de ser som sin enda uppgift att utplåna.

Stefan Hallberg

vice ordförande

Sverigedemokraterna Karlsborg

300 personer folkbokförda i Sverige har vårdats för krigsskador de senaste fem åren enligt en granskning som SVT Nyheter Väst har gjort. Siffrorna är en indikation på att fler reser från Sverige än vad som Säpo och andra myndigheter tidigare har bedömt.

De som vårdas på sjukhus för krigsskador klassificeras enligt en särskild kod som heter Y36 och det är denna kod som SVT har använt i sin analys.

Tyvärr används inte samma kod för Primärvården så där går det inte att få motsvarande uppföljning, men bara förra året hade man över 3 000 besök i primärvården när det gäller posttraumatisk stress och andra besvär efter krigsupplevelser bara i Göteborg. Enligt Försvarsmakten så var det för perioden 2010–2012 sju personer som skadades i Afghanistan och som kan ha behov av denna typ av vård. Sedan dess har ingen svensk vårdats för krigsskador säger Mikael Abrahamsson vid Försvarsmaktens Informationsstab.

Redan idag så har alltså svensk sjukvård och primärvård en avsevärd belastning från människor som slagits för olika terroristgrupperingar och som nu vårdas på olika sätt i Sverige.

Men det slutar inte där. Av de två personer som häktades i Göteborg misstänkta för krigsbrott, så släpptes den ena ur häktet då han av hovrätten ansågs för skadad för att sitta häktad. Mannen ifråga är rullstolsbunden efter att ha fått bland annat svåra huvudskador. Han måste ha vård i stort sett dygnet runt.

Hans fru håller nu på att etablera ett assistansföretag med syfte att kunna vårda mannen. Om detta lyckas, så innebär det att svenska skattebetalare kommer att få stå för en livslång försörjning för terrorister som slagit för IS och liknande organisationer. Sverige kommer att bli ett paradis för skadade terrorister.

Inget av de båda förhållandena som beskrivits ovan är rimliga. Om svensk lagstiftning medger vård och livslång försörjning för människor som begått krigsbrott, så måste lagstiftningen ändras. Det får inte vara så att IS och andra organisationer tillåts lämpa över bördan när det gäller vård av skadade och deras försörjning på de stater som de ser som sin enda uppgift att utplåna.

Stefan Hallberg

vice ordförande

Sverigedemokraterna Karlsborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.