13 aug 2015 06:01

13 aug 2015 06:01

Vi fördelar resurserna solidariskt

POLITIK

Varför replikerade jag 24/7 på moderaterna Sten Berghedens (15/7) och Tomas Tobés (20/7) debattinlägg?

Tror de att de kan skriva om historiska fakta? Moderater och alliansen styrde Sverige under 8 år med katastrofalt höga arbetslöshetssiffror som resultat. Nu lägger man krut på att kritisera vår socialdemokratiska arbetsmarknadspolitik. Detta då vi i vår närtid inte haft högre arbetslöshetssiffror än under de år som alliansen styrde Sverige med moderater i spetsen! Moderaterna har under åtta år som en gammal vevgrammofon som hakat upp sig fokuserat på att sänka skatterna i tron att arbetslösheten skulle minska. Den politiken fungerade inte!

Pernilla Eriksson, sektionschef på Arbetsförmedlingen östra Skaraborg informerade i början på månaden att: Arbetslösheten minskat bland ungdomarna med 22 procent i Skövde jämfört med juni 2014. Arbetsförmedlingens prognos ser ur ett Skaraborgsperspektiv ljust på arbetsmarknaden den kommande hösten. Pernilla hade inte hört några negativa synpunkter från de arbetsgivare som söker personal om att de höjda arbetsgivaravgifterna för ungdomar skulle påverka detta. Den grupp som har högst arbetslöshet är de som inte har fullständiga gymnasiebetyg och som saknar körkort.

Det är de svaga grupperna vi stöttar med de pengar som staten får in på höjningen av arbetsgivaravgiften. Varje ung människa ska få möjlighet till en god och bra framtid. Därför ska arbetslösa unga under 25 år få ett utbildningskontrakt.

Vi omfördelar skattepengar från rotavdraget till att bygga bostäder till ungdomar och bostadslösa. Det är viktigare än att subventionera köksrenoveringar åt de som redan har en bostad. Bostäderna som får stöd är mindre lägenheter i orter med bostadsbrist. Och de ska vara billiga!

Samtidigt vill vi ha schyssta villkor med kollektivavtal som ger avtalsenliga löner. Borgarna tycker att vi ska acceptera lägre löner, försämrade utbildningsmöjligheter och trygghet. Annika Eclund (KD) skriver i SLA debatt 8/8 att lagen om anställningsskydd (Las) är för stelbent. Med andra ord ska Las försvagas och de anställda få mindre trygghet.

Skaraborg och Skövde behöver en offensiv arbetsmarknadspolitik och en solidarisk och rättvis fördelningspolitik. Att otryggheten i Skövde och Sverige ökat beror på ökade sociala klyftor där ökade klasskillnader gjort att SD genom sin främlingsfientliga politik fått allt större stöd från väljarkåren. Får vi fart på hjulen igen och fler kommer i arbete kommer också solidariteten med våra medmänniskor som inte befinner sig på solsidan att öka!

Vi socialdemokrater fördelar våra gemensamma resurser dit de gör mest nytta och enligt klassisk socialdemokratisk fördelningspolitik ska fördelningen vara solidarisk.

Robert Ciabatti (S)

Varför replikerade jag 24/7 på moderaterna Sten Berghedens (15/7) och Tomas Tobés (20/7) debattinlägg?

Tror de att de kan skriva om historiska fakta? Moderater och alliansen styrde Sverige under 8 år med katastrofalt höga arbetslöshetssiffror som resultat. Nu lägger man krut på att kritisera vår socialdemokratiska arbetsmarknadspolitik. Detta då vi i vår närtid inte haft högre arbetslöshetssiffror än under de år som alliansen styrde Sverige med moderater i spetsen! Moderaterna har under åtta år som en gammal vevgrammofon som hakat upp sig fokuserat på att sänka skatterna i tron att arbetslösheten skulle minska. Den politiken fungerade inte!

Pernilla Eriksson, sektionschef på Arbetsförmedlingen östra Skaraborg informerade i början på månaden att: Arbetslösheten minskat bland ungdomarna med 22 procent i Skövde jämfört med juni 2014. Arbetsförmedlingens prognos ser ur ett Skaraborgsperspektiv ljust på arbetsmarknaden den kommande hösten. Pernilla hade inte hört några negativa synpunkter från de arbetsgivare som söker personal om att de höjda arbetsgivaravgifterna för ungdomar skulle påverka detta. Den grupp som har högst arbetslöshet är de som inte har fullständiga gymnasiebetyg och som saknar körkort.

Det är de svaga grupperna vi stöttar med de pengar som staten får in på höjningen av arbetsgivaravgiften. Varje ung människa ska få möjlighet till en god och bra framtid. Därför ska arbetslösa unga under 25 år få ett utbildningskontrakt.

Vi omfördelar skattepengar från rotavdraget till att bygga bostäder till ungdomar och bostadslösa. Det är viktigare än att subventionera köksrenoveringar åt de som redan har en bostad. Bostäderna som får stöd är mindre lägenheter i orter med bostadsbrist. Och de ska vara billiga!

Samtidigt vill vi ha schyssta villkor med kollektivavtal som ger avtalsenliga löner. Borgarna tycker att vi ska acceptera lägre löner, försämrade utbildningsmöjligheter och trygghet. Annika Eclund (KD) skriver i SLA debatt 8/8 att lagen om anställningsskydd (Las) är för stelbent. Med andra ord ska Las försvagas och de anställda få mindre trygghet.

Skaraborg och Skövde behöver en offensiv arbetsmarknadspolitik och en solidarisk och rättvis fördelningspolitik. Att otryggheten i Skövde och Sverige ökat beror på ökade sociala klyftor där ökade klasskillnader gjort att SD genom sin främlingsfientliga politik fått allt större stöd från väljarkåren. Får vi fart på hjulen igen och fler kommer i arbete kommer också solidariteten med våra medmänniskor som inte befinner sig på solsidan att öka!

Vi socialdemokrater fördelar våra gemensamma resurser dit de gör mest nytta och enligt klassisk socialdemokratisk fördelningspolitik ska fördelningen vara solidarisk.

Robert Ciabatti (S)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.