19 aug 2015 06:00

19 aug 2015 06:00

Putins politik hotar freden

REPLIK.

Jag är helt överens med Per Blomquist om att vi skall ha ett försvar med förmåga att försvara vårt markterritorium. För att kunna göra detta måste vi ha stridskrafter med såväl försvarsförmåga som anfallskraft.

Ett försvar baserat på enbart passivt försvar av vissa platser/områden är dömt till undergång. Flyg- och marinstridskrafter skall tvinga en angripare till förbekämpning och på så sätt skapa tid för totalförsvaret för förberedelser samt, under förutsättning av att vi är med i Nato, styrketillförsel. Våra stridskrafter skall alltså ha viss anfallsförmåga för att effektivt kunna försvara vårt markterritorium. Naturligtvis inte för anfall utanför rikets gränser.

Per Blomquist skriver också att ”jag och mitt parti genom anslutning till Nato vill öka anfallskraften och spänningen mot Ryssland”. Låt mig först säga att jag inte representerar något politiskt parti i mina debattinlägg. Om så varit fallet hade det framgått av underskriften. Att spänningen stadigt ökar mellan Ryssland och västmakterna beror verkligen inte på varken Nato eller Sverige. Ryssland för krig i Ukraina, kränker våra gränser, övar flyganfall mot mål i vårt land och rustar som aldrig förr. Vem är det som är skuld till den ökade spänningen?

När Per Blomquist skriver att ”gå med i Nato är inte förnuftigt, det leder till spänning och upprustning”, verkar det som om han inte ser verkligheten i ögonen. Spänningen ökar som jag skrivit ovan, Ryssland genomför nu en enorm upprustning som skall pågå till 2020 (minst) till en bedömd kostnad på 5 000 miljarder kronor! Detta utan att Sverige ens börjat utreda ett framtida medlemskap i Nato.

Att Ryssland är i krig med Ukraina viftar Per Blomquist undan med ”att det är allvarligt för medborgarna som bor där”. Tydligen inget vi bör bekymra oss om eller dra några slutsatser av.

Det verkliga hotet mot Ryssland och oss alla är den politik Putin för. Landets ekonomi är i fritt fall. Enligt Anders Åslund, som är professor i internationell ekonomi, befrämjar Putin korrupt statskapitalism vilket bland annat leder till att den ekonomiska tillväxten är högst 1,5 procent per år. Åslund påpekar också att den nu avlidne förre ryske liberale premiärministern Jegor Gajdar har förutspått att Putins regim skulle gå samma öde till mötes som blev Sovjetunionens fall.

Vad gör Putin när ett inrikes missnöje över utvecklingen börjar märkas?

Den som önskar fred, må förbereda sig för krig (latinskt ordspråk).

Hergus Palmquist

Jag är helt överens med Per Blomquist om att vi skall ha ett försvar med förmåga att försvara vårt markterritorium. För att kunna göra detta måste vi ha stridskrafter med såväl försvarsförmåga som anfallskraft.

Ett försvar baserat på enbart passivt försvar av vissa platser/områden är dömt till undergång. Flyg- och marinstridskrafter skall tvinga en angripare till förbekämpning och på så sätt skapa tid för totalförsvaret för förberedelser samt, under förutsättning av att vi är med i Nato, styrketillförsel. Våra stridskrafter skall alltså ha viss anfallsförmåga för att effektivt kunna försvara vårt markterritorium. Naturligtvis inte för anfall utanför rikets gränser.

Per Blomquist skriver också att ”jag och mitt parti genom anslutning till Nato vill öka anfallskraften och spänningen mot Ryssland”. Låt mig först säga att jag inte representerar något politiskt parti i mina debattinlägg. Om så varit fallet hade det framgått av underskriften. Att spänningen stadigt ökar mellan Ryssland och västmakterna beror verkligen inte på varken Nato eller Sverige. Ryssland för krig i Ukraina, kränker våra gränser, övar flyganfall mot mål i vårt land och rustar som aldrig förr. Vem är det som är skuld till den ökade spänningen?

När Per Blomquist skriver att ”gå med i Nato är inte förnuftigt, det leder till spänning och upprustning”, verkar det som om han inte ser verkligheten i ögonen. Spänningen ökar som jag skrivit ovan, Ryssland genomför nu en enorm upprustning som skall pågå till 2020 (minst) till en bedömd kostnad på 5 000 miljarder kronor! Detta utan att Sverige ens börjat utreda ett framtida medlemskap i Nato.

Att Ryssland är i krig med Ukraina viftar Per Blomquist undan med ”att det är allvarligt för medborgarna som bor där”. Tydligen inget vi bör bekymra oss om eller dra några slutsatser av.

Det verkliga hotet mot Ryssland och oss alla är den politik Putin för. Landets ekonomi är i fritt fall. Enligt Anders Åslund, som är professor i internationell ekonomi, befrämjar Putin korrupt statskapitalism vilket bland annat leder till att den ekonomiska tillväxten är högst 1,5 procent per år. Åslund påpekar också att den nu avlidne förre ryske liberale premiärministern Jegor Gajdar har förutspått att Putins regim skulle gå samma öde till mötes som blev Sovjetunionens fall.

Vad gör Putin när ett inrikes missnöje över utvecklingen börjar märkas?

Den som önskar fred, må förbereda sig för krig (latinskt ordspråk).

Hergus Palmquist

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.