22 aug 2015 06:00

22 aug 2015 06:00

Nu satsar vi på yrkeshögskolan

UTBILDNING

Personer med yrkeshögskoleutbildning är eftertraktade på arbetsmarknaden och antalet ansökningar om att bedriva yrkeshögskoleutbildning ökar. Den socialdemokratiskt ledda regeringen vill därför kraftigt utöka antalet permanenta utbildningsplatser i yrkeshögskolan.

Redan nästa år avsätter regeringen medel för att kunna finansiera motsvarande 2 500 utbildningsplatser i yrkeshögskolan. Följande år utökas satsningen till motsvarande 6 000 utbildningsplatser. Det är en ökning av antalet utbildningsplatser med drygt tjugo procent.

Tillskottet i höstens budget är en del av regeringens kunskapslyft och innebär att yrkeshögskolan får medel för över 30 000 permanenta utbildningsplatser när reformen är helt genomförd.

Allt fler vill studera på yrkeshögskolan men det finns inte tillräckligt med utbildningsplatser. Det märker vi av också i Skaraborg. Dessutom har det funnits en ryckighet i besluten om vilka kurser som får köras. Logistikutbildningarna i Falköping är bara ett exempel på detta. Nu finns förslag om fler permanenta platser som möjliggör en långsiktig planering. Ett annat viktigt bristyrke är tandsköterskor och där behövs betydligt fler utbildningsplatser i Skaraborg snarast.

Yrkeshögskolan är bra på att matcha utbildning med arbetsmarknad och nio av tio har jobb ett år efter att de avslutat sin utbildning. Det är bra såväl för den enskilda individen som för Sveriges och därmed Skaraborgs kompetensförsörjning.

Monica Green

riksdagsledamot (S)

Skaraborg

Redan nästa år avsätter regeringen medel för att kunna finansiera motsvarande 2 500 utbildningsplatser i yrkeshögskolan. Följande år utökas satsningen till motsvarande 6 000 utbildningsplatser. Det är en ökning av antalet utbildningsplatser med drygt tjugo procent.

Tillskottet i höstens budget är en del av regeringens kunskapslyft och innebär att yrkeshögskolan får medel för över 30 000 permanenta utbildningsplatser när reformen är helt genomförd.

Allt fler vill studera på yrkeshögskolan men det finns inte tillräckligt med utbildningsplatser. Det märker vi av också i Skaraborg. Dessutom har det funnits en ryckighet i besluten om vilka kurser som får köras. Logistikutbildningarna i Falköping är bara ett exempel på detta. Nu finns förslag om fler permanenta platser som möjliggör en långsiktig planering. Ett annat viktigt bristyrke är tandsköterskor och där behövs betydligt fler utbildningsplatser i Skaraborg snarast.

Yrkeshögskolan är bra på att matcha utbildning med arbetsmarknad och nio av tio har jobb ett år efter att de avslutat sin utbildning. Det är bra såväl för den enskilda individen som för Sveriges och därmed Skaraborgs kompetensförsörjning.

Monica Green

riksdagsledamot (S)

Skaraborg

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.