24 aug 2015 06:00

24 aug 2015 06:00

Måltiden en social händelse

ÄLDREOMSORGEN

Bergsliden 2. ”Nöjet vid bordet tillhör alla åldrar, alla stånd, alla länder och alla tider.

Det kan förena oss med alla nöjen och håller i sig in i det sista, för att trösta över förlusten av det övriga” (gammalt ordspråk).

Det borde väl vara allmänt känt att måltiden är en social händelse, där vi tillsammans runt ett bord delar tankar, utbyter erfarenheter samt diskuterar aktuella händelser från när och fjärran.

Just detta kan vara dagens höjdpunkt för många äldre samtidigt som en gemensam näringsriktig måltid intas som dessutom leder till mättnad och tillfredsställelse.

Det beslut som den politiska majoriteten tagit vad gäller att stänga ner serveringen i matsalen på Bergsliden 2 i Falköping, är beklagligt. Det är bättre satsa pengarna på annat, säger Dan Gabrielsson (S) ordförande i tekniska nämnden.

Att ersätta serveringen med en matlåda levererad till lägenhet, med hänvisning till att det går bra att ta med den ner till matsalen och äta där, är att bagatellisera betydelsen av den gemensamma måltidens värde för hälsa och välbefinnande. Att aktivt ta beslut om försämrade sociala villkor för en liten grupp boende är svårt att motivera, när det finns kännedom om att matlådor inte alltid äts upp på grund av tristessen med att äta ensam, vilket kan leda till ohälsa.

Roland Wanner

Miljöpartist

Det borde väl vara allmänt känt att måltiden är en social händelse, där vi tillsammans runt ett bord delar tankar, utbyter erfarenheter samt diskuterar aktuella händelser från när och fjärran.

Just detta kan vara dagens höjdpunkt för många äldre samtidigt som en gemensam näringsriktig måltid intas som dessutom leder till mättnad och tillfredsställelse.

Det beslut som den politiska majoriteten tagit vad gäller att stänga ner serveringen i matsalen på Bergsliden 2 i Falköping, är beklagligt. Det är bättre satsa pengarna på annat, säger Dan Gabrielsson (S) ordförande i tekniska nämnden.

Att ersätta serveringen med en matlåda levererad till lägenhet, med hänvisning till att det går bra att ta med den ner till matsalen och äta där, är att bagatellisera betydelsen av den gemensamma måltidens värde för hälsa och välbefinnande. Att aktivt ta beslut om försämrade sociala villkor för en liten grupp boende är svårt att motivera, när det finns kännedom om att matlådor inte alltid äts upp på grund av tristessen med att äta ensam, vilket kan leda till ohälsa.

Roland Wanner

Miljöpartist

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.