25 aug 2015 06:00

25 aug 2015 06:00

Marknadshyror löser inte problemen

BOSTÄDER

Replik. Några synpunkter på Mattias Petterssons replik den 21 augusti på min insändare den 17 augusti.

Tackar för synpunkterna. Precis som du påpekar är vi överens om mycket och vi har ett gemensamt mål. Det måste byggas fler bostäder, bl.a. hyreslägenheter, snarast.

Vi är väl också överens om att de bostäder som byggs ska ha en hyresnivå som innebär att fastighetsägaren får lägenheterna uthyrda.

Som jag påpekade är byggkostnaderna ett problem och eventuellt också en broms för dagens bostadsbyggande. Där har vi ytterligare en gemensam fråga att diskutera med politikerna om. Hur löser vi den knuten?

Sen kan vi ju också konstatera att det byggs nya bostäder, om än för få, och de blir uthyrda. Om vi skulle ägna lite tid åt att läsa bokslut för bostadsbolag har jag en känsla av att vi skulle se att de flesta genererar en hyfsad vinst till sina ägare,

Av detta kan vi konstatera att det går att få ekonomi även på nybyggnation.

Jag tror jag ska fråga några fastighetsbolag om det när jag träffar dem.

Marknadshyror löser inte problemen. Det är jag övertygad om. Att flyttkedjorna inte fungerar beror naturligtvis till viss del på ökade boendekostnader men en annan viktig orsak är skattesystemet när du gör en vinst på en fastiget.

Att införa marknadshyror i den obalans som råder när det gäller tillgång och efterfrågan på bostäder skulle skicka ut en del boende på gatan. Det är självklart att skillnaderna mellan boendekostnaderna i befintligt bestånd mot nybyggda lägenheter minskar.

Hyrorna i det befintliga beståndet ökar eftersom efterfrågan är stor. Då minskar naturligtvis skillnaden i hyreskostnader. Det första som krävs för ett sådant experiment är balans på bostadsmarknaden. Konkurrensen kan vara en opålitlig samarbetspartner. Det finns det andra bevis på.

Det är rätt att många tankesmedjor m.m. har pekat på att Sveriges system att sätta hyror är en broms men det finns andra som pekar på fördelarna också. Man bör se vilka de som uttalar sig företräder.

Jag hoppas att vi är överens om målet att alla har rätt till en bra bostad till rimlig kostnad, eller?

Sen ska jag erkänna att jag hade lite bråttom och uttryckte mig lite klumpigt i mitt inlägg den 17/8. Den egentliga hyresregleringen avskaffades i slutet av 70-talet och 1978 trädde hyresförhandlingslagen i kraft. Jag beklagar missförståndet,

Sen ser jag fram emot höstens förhandlingar om kommande hyror. Jag upplever att vi som parter tar vårt ansvar och att vi löser de flesta problem vi stöter på.

Vi är överens om mycket, det är bra. Då ska vi bara lösa resten i samma goda anda som tidigare. Väl mött i förhandlingarna.

Anders Forsberg

Hyresgästföreningen i Skövde

Tackar för synpunkterna. Precis som du påpekar är vi överens om mycket och vi har ett gemensamt mål. Det måste byggas fler bostäder, bl.a. hyreslägenheter, snarast.

Vi är väl också överens om att de bostäder som byggs ska ha en hyresnivå som innebär att fastighetsägaren får lägenheterna uthyrda.

Som jag påpekade är byggkostnaderna ett problem och eventuellt också en broms för dagens bostadsbyggande. Där har vi ytterligare en gemensam fråga att diskutera med politikerna om. Hur löser vi den knuten?

Sen kan vi ju också konstatera att det byggs nya bostäder, om än för få, och de blir uthyrda. Om vi skulle ägna lite tid åt att läsa bokslut för bostadsbolag har jag en känsla av att vi skulle se att de flesta genererar en hyfsad vinst till sina ägare,

Av detta kan vi konstatera att det går att få ekonomi även på nybyggnation.

Jag tror jag ska fråga några fastighetsbolag om det när jag träffar dem.

Marknadshyror löser inte problemen. Det är jag övertygad om. Att flyttkedjorna inte fungerar beror naturligtvis till viss del på ökade boendekostnader men en annan viktig orsak är skattesystemet när du gör en vinst på en fastiget.

Att införa marknadshyror i den obalans som råder när det gäller tillgång och efterfrågan på bostäder skulle skicka ut en del boende på gatan. Det är självklart att skillnaderna mellan boendekostnaderna i befintligt bestånd mot nybyggda lägenheter minskar.

Hyrorna i det befintliga beståndet ökar eftersom efterfrågan är stor. Då minskar naturligtvis skillnaden i hyreskostnader. Det första som krävs för ett sådant experiment är balans på bostadsmarknaden. Konkurrensen kan vara en opålitlig samarbetspartner. Det finns det andra bevis på.

Det är rätt att många tankesmedjor m.m. har pekat på att Sveriges system att sätta hyror är en broms men det finns andra som pekar på fördelarna också. Man bör se vilka de som uttalar sig företräder.

Jag hoppas att vi är överens om målet att alla har rätt till en bra bostad till rimlig kostnad, eller?

Sen ska jag erkänna att jag hade lite bråttom och uttryckte mig lite klumpigt i mitt inlägg den 17/8. Den egentliga hyresregleringen avskaffades i slutet av 70-talet och 1978 trädde hyresförhandlingslagen i kraft. Jag beklagar missförståndet,

Sen ser jag fram emot höstens förhandlingar om kommande hyror. Jag upplever att vi som parter tar vårt ansvar och att vi löser de flesta problem vi stöter på.

Vi är överens om mycket, det är bra. Då ska vi bara lösa resten i samma goda anda som tidigare. Väl mött i förhandlingarna.

Anders Forsberg

Hyresgästföreningen i Skövde

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.