02 sep 2015 06:00

02 sep 2015 06:00

Har ni glömt Berit?

ÄLDREOMSORGEN

Replik. M – gör inte en skendebatt av en allvarlig fråga! Har ni glömt Berit 88 år? Trots att domstolen gav henne rätt att få bo på äldreboende, så ansåg ansvariga att domen inte gav någon ”vägledning” och att de därför måste överklaga! Hur får ni det att stämma med SoL kap5 §5; ”Den äldre personen ska, så långt det är möjligt, kunna välja när och hur stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service ska ges.”?

Har ni glömt damen i Stenungsund som hoppade från balkongen? Om det kallas för ”tvångsvård” eller att tvingas finna sig i att lagen inte följs är inte det väsentliga. Fakta är att 20–25 procent av de som får plats på äldreboende dör inom en månad och att förvaltningen sagt att ett skäl till att det finns tomma lägenheter är att äldre hinner dö innan de får sin plats. Att PRO reagerar surt på detta är inte märkligt.

Självklart finns det bra personal, men också motsatsen. Jag kan visa på tjänstemän som skriver ”trivs och mår bra” när läkare vädjar om stöd. Andra som vägrar skjuta på ”utredningar” när den viktigaste personen i brukarens liv ligger på sin dödsbädd och chefer som säger ”Vi bryr oss inte om vad Socialstyrelsen säger”. Istället fortsätter de agera på att sätt som enligt Socialstyrelsen ”omöjliggör behandling” och leder ”till särskilt hög risk för självmord”. De brukar säga att de ”bara vill väl ...” Är det dem ni kallar ”kompetent och omtänksam personal som gör ett mycket bra arbete”?

Christer Bratt

Har ni glömt damen i Stenungsund som hoppade från balkongen? Om det kallas för ”tvångsvård” eller att tvingas finna sig i att lagen inte följs är inte det väsentliga. Fakta är att 20–25 procent av de som får plats på äldreboende dör inom en månad och att förvaltningen sagt att ett skäl till att det finns tomma lägenheter är att äldre hinner dö innan de får sin plats. Att PRO reagerar surt på detta är inte märkligt.

Självklart finns det bra personal, men också motsatsen. Jag kan visa på tjänstemän som skriver ”trivs och mår bra” när läkare vädjar om stöd. Andra som vägrar skjuta på ”utredningar” när den viktigaste personen i brukarens liv ligger på sin dödsbädd och chefer som säger ”Vi bryr oss inte om vad Socialstyrelsen säger”. Istället fortsätter de agera på att sätt som enligt Socialstyrelsen ”omöjliggör behandling” och leder ”till särskilt hög risk för självmord”. De brukar säga att de ”bara vill väl ...” Är det dem ni kallar ”kompetent och omtänksam personal som gör ett mycket bra arbete”?

Christer Bratt

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Välkommen att kommentera på sla.se. Vi förhandsmodererar alla kommentarer, om det är första gången du kommenterar läs våra regler kring artikelkommentarer.